Ubuntu For Android: Yeni bilgisayarınız bir akıllı telefon olabilir

Ubuntu For Android: Yeni bilgisayarınız bir akıllı telefon olabilir

Tabletler, akıllı telefonlar, kameralar, yeni uygulamalar... Neredeyse katılımcıların tümünün fuarın her noktasında yeşil Android simgesi gördüğünü söylemesinden de anlayabileceğimiz gibi Mobile World Congress 2012'nin yıldızlarından biri de kuşkusuz Android platformuydu. Motorola'nın da geçmişte denediği, akıllı telefonların işletim sistemleriyle entegre olması fikrine dayanan Ubuntu for Android ise diğer Android ürünlerinden çok daha farklı ve dikkat çekiciydi.

Android Market'te yaratılmaya çalışılan ekosistemde hala sıkıntılar olsa da Android'in donanım üreticileri ve operatörlerle iyi anlaştığını söyleyebiliriz. Tabii bunda Android'in açık kaynak kodlu Linux üzerine kurulması da önemli bir avantaj. Konunun son örneği ise Ubuntu for Android projesi.

En popüler Linux dağıtımı olan Ubuntu ile Android'in aynı kernel'i kullanması dolayısıyla ortaya çıkan Android for Ubuntu, harici klavye, monitör ve mouse ile akıllı telefonumuzu Ubuntu işletim sistemine dönüştürmeyi mümkün kılıyor. Minimum Dual-Core işlemci ve 512 MB RAM'e sahip olması gereken akıllı telefonumuzu dock yardımıyla Ubuntu'ya dönüştürmek için Android cihazınızda root yetkilerine sahip olmanıza da gerek yok.

Ubuntu for Android

Akıllı telefonunuzda bulunan uygulamalarınıza, ve rehber, mesajlar, fotograflar başta olmak üzere tüm datalarınıza Ubuntu'dan ulaşmanız mümkün olduğu gibi Ubuntu kullanıcılarının sıklıkla tercih ettiği Chromium, Thunderbird gibi uygulamaları da akıllı telefonunuzla entegre olarak kullanabiliyoruz.

Arkasında Ubuntu başta olmak üzere açık kaynak kodlu projeler üzerine çalışmalarıyla tanınan Canonical firmasının bulunduğu Ubuntu for Android, "yeni bilgisayarınız bir akıllı telefon olabilir" cümlesiyle tanıtıldı. Şu an için deneysel bir proje olarak gözükse de ilerleyen yıllarda hayatımızda önemli bir yer kaplayabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.