Eylül ayında Google+ API'nin ilk adımlarını attığını yazmıştık. Eylül ayından günümüzü kadar geçen süreçte Google+'ın hızla büyüdüğünü ve rakamların başlangıç için kötü olmadığını söyleyebiliriz.
Her ne kadar Google+ arkasında Google gibi bir devin oluşunu yeni üye kazanmada kullanıyor olsa da rakamlar Google+'ın 25 milyon kullanıcı sayısına bu sürede ulaşan ilk sosyal ağ olduğunu söylüyor. Aynı rakama örneğin Twitter'ın 30, Facebook'un 36 ayda ulaştığını da ekleyelim.
Facebook'un gelirlerinin büyük bir bölümünü oyun'dan kazandığını, Twitter'daki trafiğin önemli bir kısmının üçüncü parti istemciler tarafından oluşturulduğunu düşünecek olursak sosyal ağlar için API'lerin (Application Programming Interface) ne kadar önemli olduğuna vurgu yapabiliriz. Bu noktada, Google+'ın duyurulmasıyla birlikte kafalarda beliren en önemli sorulardan biri de API'nin ne zaman geleceğiydi.
Google belki kısa bir sürece içinde API'yi duyurdu ama beklenen etki ve ilgiyi yaratamadı
Google'ın 2011 Eylül'ünde duyurduğu API'de geliştiricilere yalnızca anasayfa'ya düşen postlar, +1'ler ve yorumlara erişme yetkisi verilmişti. Üstelik read-only bir şekilde. Özetle bu durum Google'ın ortaklık anlaşması bulunduğu az sayıdaki partneri hariç kimsenin Google+'a dışarıdan bir veri girmesinin mümkün olmaması anlamına geliyordu. API'nin şu anki halinden ise yalnızca az sayıdaki içerik toplayıcı uygulama yararlanabiliyor.
Bu noktada Google yöneticileri "diğer" sosyal ağlar gibi geliştiricilere açılmakta acele etmeyeceklerine vurgu yapıyorlar. Söylentiler ise yaz aylarında geliştiricilere tüm yetkilerin verildiği bir API'nin tanıtılacağı yönünde.
Geçtiğimiz haftalarda ise Google+ üzerinde açılan geliştirici sayfası duyuruldu. Sayfa üzerinden Google mühendisleri ile düzenli online konferansları, güncellemeleri, yardımcı araç ve bilgileri takip edebilirsiniz. API'nin halihazırdaki halini kullanmaya ise buradan yeni bir proje oluşturarak başlayabilirsiniz.
Kişisel olarak Google+'ın geleceğinin API'nin çıkışıyla birlikte şekilleneceğini düşünüyorum. Facebook'u bu denli değerli kılan en önemli özelliği insanların Facebook'ta geçirdikleri ortalama sürenin oldukça yüksek oluşu. Twitter için de ulaşılabilirliğin ne kadar önemli olduğunu söyleyebiliriz. Google+ 'ın diğer sosyal ağlarla entegrasyonu ve geliştiricilerin oluşturacakları ekosistem bu noktada çok kritik bir önem taşıyor.
Değinmemiz gereken bir diğer önemli noktaysa Google'ın Android kozunu nasıl oynayacağı. iOS'un 5. versiyonla birlikte Twitter ile ne kadar entegre olduğunu görebilmek mümkün. Android'in iOS'a oranla sayıca daha büyük bir kitleye eriştiğini düşünecek olursak Google'ın Android avantajını değerlendireceğini düşünüyorum.
Google Plus uzun süredir hayatımızda. Sizce de artık diğer ağlarla entegre olmasının, sınırlarını kaldırmasının zamanı gelmedi mi?