Mobil uygulama geliştiricilerinin içinde bulunduğu en büyük sıkıntılardan biri piyasadaki rekabetin yoğunluğundan dolayı hızlı uygulama geliştirmek zorunda kalmaları. Üstelik mobil dediğimizde akla birçok platform geliyor: Android, iOS, Windows Phone.
İhtiyaç, mobil uygulamaların bu platformların tamamında varolması ve geliştirme sürecinin hızlı olması yönünde. Tam da bu noktada karşımıza birçok çözüm çıkıyor. Gideros Studio da bunlardan bir tanesi. Grafik ağırlıklı uygulamalar geliştirmemize imkan tanıyan Gideros Studio üzerinde Lua Programlama Dili'yle yazdığımız uygulamaların tek bir tuşla Eclipse ve Xcode için çıktılarını alabilmek mümkün.
Kariyerleri boyunca yalnızca AR-GE şirketlerinde çalışmış iki mühendis olan Deniz Soykurum Çetin ve Atılım Çetin'in tam zamanlı işlerinden istifa ederek hayata geçirdikleri bir proje Gideros Studio. Gideros Mobile ise ürün değil, şirketin adı.
2011'in yaz aylarında eTohum Fonu'ndan aldıklarını yatırımı ve yaklaşık 15 gün önce gerçekleşen eTohum toplantısında yabancı yatırımcılarla görüşme halinde olduklarını söylemelerinden yola çıkarak ortaya ne kadar başarılı bir ürün koyduklarını söyleyebiliriz. Henüz Beta versiyonunda ulaştıkları 2000 kadar geliştiriciyi de ekleyelim.
Gideros Studio Windows, Mac OS ve Linux (yakında) işletim sistemleri üzerinde çalışan bir IDE. Tabii ki SDK ve yardımcı araçları da unutmayalım. Lua Programlama Dili'ni kullanarak grafik bazlı uygulamalar geliştirmenize yarıyor. Daha sonra bu uygulamaların farklı platfromlar için çıktılarını alabiliyorsunuz. Lua, mobil oyunlar için varolan grafik ve fizik kütüphaneleriyle uyumlu, JavaScript ve ActionScript bilenlerin alışmasının kolay olduğu bir script/betik dili. Gideros Studio'un yeteneklerini tam olarak yansıtmasa da demo olarak yazılan Bir Kar Masalı isimli iPad oyununun haftalarca Türkiye Pazarı'nda ilk 10'da kaldığını belirtelim.
Gideros Studio'nun en büyük avantajlarından biri de tek bir tuşla Eclipse ve Xcode'da çalışabilecek proje çıktıları alabiliyor oluşunuz. Böylelikle belirli bir noktaya kadar Gideros Studio üzerinde geliştirdiğiniz projenin çıktısını alıp geri kalan kısımları Objective-C ile Xcode'da tamamlayabilirsiniz. Native koda (Android için Java, iOS için Objective-C) erişebiliyor olmanın bakım ve test gibi birçok noktada da avantajında bahsetmeye gerek yok. Test demişken Gideros Studio'nun bir diğer öne çıkan özelliği ise gerçek zamanlı olarak orjinal cihaz üzerinde (Wi-Fi ile) uygulamanızı test edebiliyor oluşunuz.
Gelecek adına en heyecan verici adımlardan biri ise Gideros Mobile'ın yol haritasına baktığımızda ilk sıralarda yer alan plugin desteği olarak görünüyor. Örnek vermek gerekirse, bir geliştiricinin kodladığı oyunun içine chat modülü eklediğini düşünelim. Bu modülü diğer Gideros Studio kullanıcılarının da kullanabileceği bir hale getirmesi ve ardından ücretli veya ücretsiz olarak bunu paylaşıyor olmasından bahsediyorum. Günümüzün sık kullanılan framework'lerine baktığımızda bu yapının oldukça aktif olarak işlediğini görebilirsiniz.
Gideros Studio'nun şu an için gelir modeli lisanslama üzerine kurulu. Sistem üzerinde bulunan 3 modelden birincisi ücretsiz. Daha çok öğrenciler ve yeni başlayanları hedefleyen bu modelde dilediğiniz sayıda uygulama geliştirebiliyor ve isterseniz markete (App Store veya Android Market) atabiliyorsunuz. Yalnız uygulamanızın açılış sayfasında Gideros Studio logosu görünüyor. İkinci ve üçüncü modeller ise bağımsız geliştiriciler ve kurumsal firmalar için. Sırasıyla yıllık 149 ve 449 dolar gibi bir ücret söz konusu. Detaylı bilgi ise şurada.
Mobil oyun pazarında başarıya ulaşmanın belki de en önemli anahtarı hızlı oyun geliştirebiliyor olmak. Gideros Mobile ise tam da bu noktada karşımıza çıkan, oldukça güçlü bir start-up. Gideros Mobile'ı izlemeye devam edeceğiz.