Chrome 16 en çok kullanılan tarayıcı sürümü oldu

Chrome 16 en çok kullanılan tarayıcı sürümü oldu

Gemius, 16 Ocak 2012-22 Ocak 2012 tarihleri arasındaki sayfa görüntüleme istatistiklerini yayınladı. Rapora göre Google'ın internet tarayıcısı Chrome 16Internet Explorer 8.0'ı geride bıraktı. Raporda işletim sistemlerinin kullanımında değişiklikler olduğu gözleniyor. Windows 7 kullanımı Window XP’yi geçerek birinci sıraya yükseldi. Mobil cihazlarda ise iPad, sayfa gösterimi payında liderliğini sürdürüyor.

16 Ocak 2012-22 Ocak 2012 arası dönemde Chrome neredeyse yüzde 1'lik bir artış ile Gemius'un sıralamasında birinci sıraya yükseldi. Yüzde 0.56'lık düşüş yaşayan Internet Explorer 8.0 ise ikinci sıraya gerilemiş oldu.  Piyasaya çıkalı 5 ay olan Internet Explorer 9, yüzde 11.21 pazar payı ile üçüncü sırada yer alıyor. Yüzde 8.38'lik pazar payı ile Firefox dördüncü oldu.

Microsoft, Internet Explorer 6.0'ın pazar payı yüzde 1'in altına düştüğü için kutlama yapmıştı.

Internet Explorer'ın toplamda internet tarayıcıları pazarındaki payının yüzde 50'nin altına indiğini daha önce paylaşmıştık. Gemius'un raporuna göre bu düşüş az da olsa (yüzde 0.68) devam ediyor. Chrome aynı dönemde yüzde 0.76'lık bir artış göstermiş.

İşletim sistemlerinde Microsoft pazarın neredeyse tamamına sahip. Windows, 7.0, XP ve Vista işletim sistemleriyle ilk üç sırayı alıyor. Gemius'un listesinde 0.35 puanlık artışla birinci sıraya yükselen Windows 7 yüzde 45.97 pazar payı ile lider. Apple'ın işletim sistemi Mac OS X yüzde 1 pazar payının altında kaldı.

Windows, işletim sistemlerinde açık farkla lider. Apple'ın adı bu kategoride çok altlarda geçiyor. Windows özellikle Windows 7'den sonra konumunu güçlendirmiş görünüyor.

Mobil cihazlar kategorisinde iPhone ve iPad açık ara lider olarak karşımıza çıkıyor. Son çeyrekte rekor iPad ve iPhone satışı kaydeden Apple, bunun karşılığını pazar payı olarak alıyor. Sayfa görüntülenme bazında yüzde 23.37 pazar payı ile iPad birinci. İkinci sırayı yüzde 22.11 ile iPhone alıyor. Nokia, 5800 ve C3 cihazlarıyla üçüncü ve dördüncü sırada. Samsung  Galaxy S II ile beşinci sırada yer alıyor.

Markalar kategorisinde Apple, pazarın neredeyse yarısına sahip. Apple'ın pazar payı yüzde 46.30. Hemen arkasından Nokia geliyor. Patent davaları yüzünden Apple ile sık sık mahkemelik olan Samsung üçüncü sırada yer alıyor. Uzak Doğu pazarının güçlü oyuncusu  HTC ise dünya genelinde dördüncü sırada.

Google tartışmasız olarak arama motorları kategorisinin lideri. Bing, Yahoo ve Yandex gibi rakipleri Google'ın şu anda yanına yaklaşamıyor. Ancak pazara yeni giren Yandex iddialı olmaya çalışıyor. DLD konferansına katılan Webrazzi.com kurucusu Arda Kutsal, Türkiye'ye yaklaşık 4 ay önce giren Yandex'in hızla büyüdüğünü Twitter'dan paylaşmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.