IAB Türkiye: Online dünyada geleneksel medya tüketimi [İnfografik]

IAB Türkiye: Online dünyada geleneksel medya tüketimi [İnfografik]

IAB Türkiye'nin yeni araştırması online dünyada tüketilen geleneksel medya kanallarını mercek altına alıyor. Türkiye'de 12 yaş üzerinde 24,9 milyon internet kullanıcısı olduğunu söyleyen IAB Türkiye, bu kullanıcıların yüzde 86'sını kapsayan araştırmasıyla online dünyaya farklı bir gözle bakmamızı sağlıyor.

Kasım 2011 tarihli verilere göre, 2,5 milyondan fazla kişi internetten televizyon izliyor. Erkekler bu kitlenin yüzde 60'ını oluşturuyor ve en çok 18-34 yaş arası kişiler internetten televizyon izliyor.

IAB, internette radyoların televizyonlardan daha popüler olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre 3,2 milyon kişi internetten radyo dinliyor ve bu alanda kadınlar ile erkekler arasındaki fark yüzde 4'ün altında kalıyor. Yine 18-34 yaş arasındaki genç kitle online radyoları en çok kullanıyor.

İnternetten gazete ve haber okuyan kitle ise 10 milyona yaklaşıyor ve erkeklerle kadınlar arasındaki fark yaklaşık yüzde 10'a denk geliyor. Bu kategoride 25-34 yaş arası kitle ilk kez 18-24 yaş arası kitlenin üzerine çıkıyor ve online gazete ve haber okumasında bu iki kitleni payı yüzde 60'a yaklaşıyor.

IAB 12-14 yaş arasındaki bireylerin araştırmaya dahil olmadığını edilmediğini söylüyor ama bize asıl önemsenecek kitlede eğilimlerinin beklendiği şekilde (online gazete > online radyo > online tv) olduğunu gösteriyor.

Artan mobil cihaz yaygınlığı medya tüketiminin yükselen bir çizgide devam etmesini sağlıyor ama bu sıralamanın gelecekte aynı kalacağı konusunda kesin bir tahminde bulunmak zor görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.