2012'de iPad satışları nasıl olacak?

Tablet bilgisayar tarihinde yeni bir dönem başlatan iPad, ilk yıllarda iyi bir çizgi yakaladı ama değişen pazar dinamikleri oransal büyümeyi düşürecek gibi görünüyor. Bu erken öngörülerin haklılığını yeni iPad belirleyecek.

DisplaySearch'ün öngörüsüne göre 2011'de 48 milyon satılan iPad için 2012'de 65 milyon adet 9,7 inçlik (QXGA, 2048 by 1,536 pixels) ekran sevkedilecek. Bu öngörü, 2011 için yapılan 28 milyon ve 43 milyonluk tahminlerle yorumlanmayı gerektiriyor.

2012 öngörüleri bir önceki yıla göre ciddi oransal bir büyümeye işaret etmiyor ancak pazarın belli bir doygunluğa ulaşmaya başladığını ve diğer üreticilerin tablet yarışında ciddi oyuncularla Apple'ı rahatsız etmeye başlaması bu farkı anlamaya yetiyor. Samsung ile girişilen patent mücadelesi de ortada bir rahatsızlık olduğunu gösteriyor.

Diğer yandan önümüzdeki aylarda tanıtılması beklenen yeni iPad, bu öngörüleri haksız çıkarabilir. Hem iPad 2'nin fiyatının  ucuzlayacak olması hem de yeni iPad satışları beklenenin üstüne çekebilir. Elbette Apple'ın iPad 3 yerine iPhone'da olduğu gibi ara modellerle yola devam etmesi bizi daha karamsar öngörülerle karşılaştırabilir. Böyle bir adım atılması Apple'ın Google'a yol açması olarak da yorumlanabilir.

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde rekor karlılık açıklayan Apple yüzde 183'lük bir artışla 9,25 milyon adet iPad satmış ve gelirlerinin yüzde 21,2′sini sadece iPad'den kazanmıştı. Bakalım bu yıl Apple için 2011 kadar parlak olacak mı, yoksa Steve Jobs'suz Apple yeni bir çöküşün başlangıcını mı yaşayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.