Kindle Fire, Barnes&Noble'ın planlarını altüst etti

Kindle Fire, Barnes&Noble'ın planlarını altüst etti

E-kitap okuyucu pazarında Amazon Kindle ile Barnes&Noble'a ait Nook'un egemenliği sürüyor. Ancak Amazon'un Android işletim sistemli yeni Fire tabletinin tanıtılmasından sonra dengeler bir hayli değişiyor gibi. 2011 için beklediği karlılık oranını tutturamayacağını açıklayan Barnes&Noble, Nook tablet işine ilişkin farklı çözümler peşinde. Yorumlar, firmanın Nook birimini satmayı bile düşünebileceği yönünde.

Firmanın CEO'su William Lynch, hala etkileyici büyüme rakamları sergileyen Nook tablet ve e-kitap satışlarına ın potansiyelinin yatırımcı ve hissedarlar tarafından yeterince anlaşılmadığından şikayetçi. Lynch, Nook biriminin 2012 mali yılında 1.5 milyar dolarlık ciro yaratmasının planlandığını, izleyen iki ay içinde okyanus aşırı pazarlara açılmayı planladıklarını söyledi.

Ancak süreklilik konusunda bekledikleri desteği göremediklerini iddia eden Lynch, bu yıl sonuna kadar gerçekleştirilecek operasyonla Nook biriminin 'potansiyelini açığa çıkaracaklarını' vurguluyor. Lynch'in açıklamaları hakkında dış basında yer alan bazı yorumlar, Nook iş kolunun Barnes&Noble'dan koparılarak ayrı bir şirket şeklinde yapılandırılabileceği, bunun da 2012-2013 yıllarındaki pazar koşullarına bağlı olarak bir topyekun satış opsiyonunu akla getirdiği istikametinde.

Nook'un pazar payını tehdit eden Kindle Fire ABD'de 199 dolar, alt kategorideki Kindle e-okuyucu ise 79 dolara satılıyor. Nook'un fiyatıysa 249 dolar. Öte yandan 2-3 ay içinde duyurulacak Apple iPad 3 ile birlikte iPad 2'nin fiyatının bir hayli aşağı çekilmesi, Nook satışlarını etkileyecektir.

Barnes&Noble, geride kalan 9 haftalık tatil ve yılbaşı döneminde satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 artırarak 1.2 milyara yükseltmeyi başardı. Ancak yılın genelinde bakıldığında hisse başına 1.10-1.40 dolarlık bir zarar bekleniyor. Yılın tamamı için 7.2 milyar dolar satış rakamı açıklaması beklenen firma, mali planlarında hisse başına sadece 0.63 dolar zarar öngörmüştü.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.