2011'de sosyal ağlar daha da büyüdü ve milyonlarca kişi için vazgeçilmez hale geldi. Sosyal ağlardaki oyunların bu etkiye katkısı da küçümsenemeyecek oranda oldu. Facebook kullanıcılarının %80'inin yani kabaca 640 milyon kişinin en popüler sosyal ağ sitesi üzerinde en az bir kez oyun oynadığını dikkate alınca, sosyal oyunların önemi daha net bir şekilde ortaya çıkıyor.
Bu yüzden de Facebook sadece site üzerindeki oyunlara özel bir rapor yayınladı. Facebook'un yayınladığı 2011'in en popüler oyunları listesinde bu alandaki lider firma olan Zynga'nın büyük etkisi rahatlıkla görülebiliyor.
Fakat sonuçlarda daha ilgi çekici olan birinci sırada bir Zynga oyunun yer almıyor olması…
Listenin zirvesinde Playdom'un Türkiye'de de oldukça popüler olan eşya bulma oyunu Gardens of Time yer alıyor. İkinci sırada ise EA'in sosyal oyunlardaki en büyük kozu The Sims Social'ı görüyoruz. Zynga'nın en çok ses getiren oyunlarından olan CityVille ise üçüncülükte.
Dördüncü sırada bir slot makinelerinden, blackjack'e kadar farklı oyunlar sunan DoubleDown Interactive'in DoubleDown Casino adlı oyunu yer alıyor. Beşinci ve altıncı sırada Zynga'nın iki oyununu görüyoruz; Indiana Jones Adventure World ve Words With Friends.
Yedincilikte Buffalo Studios'tan Bingo Blitz, sekizincilikte Zynga'dan Empires & Allies, dokuzunculukta Playtika'dan Slotomania-Slot Machines ve onunculukta Wooga'dan Diamond Dash bulunuyor.
Listedeki tüm oyunlar gerçekten de 2011'de adından çok söz ettiren ve milyonlarca kullanıcıya ulaşmayı başarmış oyunlar. Ama asıl ilginç olan bu listenin oluşturulmasında Facebook'un kullandığı yöntem.
Genellikle oyunların başarısını günlük veya aylık aktif kullanıcı sayısına göre değerlendirmeye alışığız. Fakat listeye bakıldığında birinci sıradaki Gardens of Time'ın aylık aktif kullanıcı sayısı (MAU) AppData'ya göre 8,5 milyon iken, ikinci sıradaki The Sims Social'ın 27,7 milyon ve üçüncü sıradaki CityVille'in 48,8 milyon. CityVille aynı zamanda MAU rakamlarına göre tüm Facebook uygulamaları arasında ikinci sırada.
Facebook yaptığı açıklamaya göre bu listeyi sadece aktif kullanıcı sayısına göre değil, kullanıcı tatmin skoru ve 2011'de en fazla kullanıcı tavsiyesi almasına göre derlemiş. Yani Facebook "2011'in en önemli oyunları" derken aktif kullanıcı sayısını sadece bir ön kriter olarak dikkate almış ve tatmin ile etkileşim faktörlerine daha büyük önem vermiş.
Listeyi oluşturmak için kullanılan yöntemin çok net olmaması biraz kafa karıştırıcı. Eminiz ki çok yakın bir zaman önce halka arz olan Zynga bundan çok daha farklı bir sonuç bekliyordu. Buna rağmen ilk 10'da 4 oyunla yer alması ve başka hiçbir firmanın listede birden fazla oyununun bulunmaması Zynga için önemli bir başarı.