Kriz Endişesi Halka Arz Eşiğindeki Zynga'yı Korkuttu

Kriz Endişesi Halka Arz Eşiğindeki Zynga'yı Korkuttu

Son zamanlarda büyük teknoloji firmalarının arka arkaya halka arzları gündemden düşmüyor. Sadece birkaç gün önce Facebook'un bu konudaki yeni planları ve Zuckerberg'in konuyla ilgili endişelerinden bahsetmiştik. Şimdi de halka arz konusunda sosyal oyun firması Zynga'dan yeni haberler geldi.

Ekim ayında Webrazzi Summit'te de yer alan Zynga'nın borsaya açılmaya hazırlandığı biliniyor. Fakat Reuters'in haberine göre Zynga'nın planlarında bazı değişiklikler var.

Şirket değerlemesi konusunda ortada 14 ile 20 milyar dolar arası farklı raporlar olsa da, Zynga'nın ilk planları 10 milyar dolar civarında bir değerleme ile borsaya açılma yönündeydi. Son haberlere göre Zynga bu hedefi biraz daha aşağı çekmiş durumda.

Şirketin %10'luk hissesini borsaya açmaya hazırlanan Zynga ilk planlarda süreçte 1 milyar değerinde hisse satışı gerçekleştirmeyi umuyordu. Yeni değerlendirme ışığında ise Zynga %10'luk hisse karşılığında 900 milyon dolarında bir işlem gerçekleşmesini umuyor.

Hisse başına 8 ila 10 dolarlık bir değerlendirme hedefleyen Zynga'nın planlarındaki bu değişikliğin en önemli nedeni ise Avrupa'nın gündeminde olan ekonomik kriz. Bu krizin kontrol altına alınamaması durumunda küresel hale gelebileceğinden endişe ediliyor. Olası bir kriz beklentisi sürecinde şirket değerlemesi konusunda iyimser olmamayı tercih eden Zynga'nın planları revize etmesinin başka nedenleri de var.

Her şeyden önce Zynga'nın Facebook'a bağımlı bir yapı içerisinde olması yatırımcılar açısından en büyük endişelerden biri. 2011 başlarında toplam 59 milyon günlük aktif oyuncu sayısının üçüncü çeyrekte 49,8 milyona düşmüş olması da iyi bir işaret değil.

Bununla beraber yakın zamanda gerçekleşen Groupon'un halka arzının ardından hisselerinin gösterdiği düşüş olumsuz bir örnek olarak yine yatırımcıların aklında.

Bu sırada oyun sektörünün en önemli isimlerinden Electronic Arts'ın değerinin 7,69 milyar dolar, Activision Blizzard'ın ise 14,21 milyar dolar seviyesinde olması Zynga'nın önündeki önemli örnekler.

Eğer Zynga'nın halka arzında başka bir gelişme olmasa sürecin 2012 başlarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.