Kullanıcı tabanlı içeriklerin çoğunlukla metin olarak üretildiği, işlendiği bir dönemdi web 2.0. Bu dönemde en (bağımsız) güçlü çıkışı bloglar yaptı ve blog yazarları bu alanda kendine hatrı sayılır bir yer edindi. Ulusal ve uluslararası medya kuruluşları sivil gazeteciliğe kapılarını açarken, web teknolojilerinin gelişimi artık fotoğraf ve video işleyen kullanıcıların itibar kazacağı bir döneme işaret ediyor.
Mikro bloglama siteleri ile artık bir kaç saniye içinde internette metin üretir hale geliyoruz. Fotoğraf ve video paylaşımlarımız da bu büyümeden payını alıyor ve değişime uğramaya başlıyor. Instagram'ın farklı efektler uygulanmasına izin vererek nasıl bir fotoğraf paylaşımını tetiklediğini hemen hemen her Webrazzi okuyucusu biliyordur. Başarılı girişim, 1 yılını doldurmadan 10 milyon kullanıcıya ulaştı ve çok sayıda benzer uygulamanın geliştirilmesine sebep oldu. Instagram kullanmayanlar kullanıcıların oluşturduğu milyonlarca zengin görsele baktı.
Türkiye'de Bobiler'in gördüğü ilgi ve 3 milyon dolar yatırım alan Bobiler benzeri Canvas ise kullanıcılar arasında resim ve fotoğrafı malzeme olarak kullanmanın (Bobiler'de video da var) yükseldiğini farklı bir açıdan gösterdi. Kelimelerle bir şey inşa etmek (kalitesini tartışmıyorum) fotoğraf ve resimlere zenginlik kazandırmaktan elbette daha kolay. Ancak Bobiler görsel düzenleme konusunda amatör ve profesyonel potansiyeli ortaya çıkardı. Instagram bunu otomatize etti. Düzenlemenin daha zor olduğu video tarafında ise artık Youtube'un tetikleyici bir rolü var.
Tamamen birbirini karşılamayabilir ama Youtube kullanıcıları artık Windows Video Düzenleyici (Movie Maker) ile uğraşmadan video düzenlemesi yapabiliyor. Karanlık bir videoyu izlenebilir hale getirmek ise tek tıkla halledilebilir bir şey. Üstelik yüklenmiş videolarınıza da bunu uygulayabiliyorsunuz. Bu da önceden yüklenmiş videoların yeniden düzenlenebilmesi, iyileştirilebilmesi anlamına geliyor.
Kendini gösterme platformu olarak kurulan, Youtube'un bugün profesyonel içeriklere yönelmiş olması, kullanıcıların da sınıf atlamasını sağlıyor. Yeni dijital yayın merkezimiz Youtube'un ürün müdürü Jason Toff, 9 hafta önce başlatılan video düzenleme özelliğinin 2 milyon tekil kullanıcı tarafından 4 milyon videoya uygulandığını paylaşıyor. Bunun daha da artacağına, her kullanıcının kendi kabiliyet ve amacına göre profesyonelleşeceği de su götürmeyen bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Çünkü bu alanda kendi ticari pazarını oluşturuyor olacak. Aslında ABD'li Youtube şöhretlerinin video kayıtlarını zenginleştirdiği de ciddi bir örnek olarak karşımızda duruyor.
Yeni nesil fotoğraf ve video düzenleyici uygulamalar, mevcut içeriğin zenginleştirilmesini sağlayarak zengin efektli Hollywood filmleri gibi kullanıcıları heyecanlandırıyor. Hem üreten hem de tüketen için yeni bir deneyim sunuyor. Her ne kadar kelimelerin gücü aşılamayacak olsa da, görsel içeriklerde sıradanlık giderek kayboluyor. Kullanıcı tabanlı içerik üretiminde fotoğraf, resim ve video eğilimini git gide kendini gösteriyor.