6Q'nun Yeni Oyunu İle Tombala Facebook'ta [50 Kişiye VIP Üyelik]

6Q'nun Yeni Oyunu İle Tombala Facebook'ta [50 Kişiye VIP Üyelik]

İtiraf etmem gerekirse oyun firması 6Q'nun yeni Facebook oyunu Tombala ilk başta beni pek heyecanlandırmamıştı. Belki bundan on küsur yıl önce olsa tombala yılbaşı akşamları için keyifli bir alternatif olabilirdi ama bugün, her türlü eğlencenin en teknolojik haliyle evlerimize girdiği bir dönemde tombalaya pek şans vermiyordum…

Buna rağmen şöyle bir göz atmaya karar vermemle ne kadar yanıldığımı fark etmem arasında sadece saniyeler geçti. Tavla, Okey 101 ve Wordy gibi eğlenceli oyunlara imza atmış olan 6Q, bu "eski moda" oyunu adeta baştan yaratmış ve Facebook üzerinde oynanabilecek oldukça başarılı oyunlardan biri haline getirmiş.

Beta olarak yayına başlayalı yaklaşık 10 gün olan Tombala ile ilgili 6Q'nun kurucularından Okan Yıldırım ile konuşma fırsatım oldu.

Tombala yaklaşık 3 aylık bir çalışma süreci sonunda hazırlamış ve yol haritasına göre geliştirmesi en az 3 ay daha devam edecek. Henüz oldukça yeni bir oyun olmasına rağmen günde 1000 yeni oyuncu tombala oynamaya başlıyor.

Oyunu temel olarak bildiğiniz tombala oyunu. Yani üzerinde 1 ile 90 arasındaki rakamlardan bazılarının bulunduğu bir (veya seviyenize göre daha fazla) kart alıyorsunuz, çıkan sayıları kapatıyorsunuz ve sırasıyla 1. çinko, 2. çinko ve tombala yapmaya çalışıyorsunuz. Aynı anda aynı odada bulunan diğer oyuncular ile rekabet halindesiniz. Odada ne kadar çok oyuncu varsa o kadar çok rakibiniz var demektir ama aynı zamanda çinko ve tombala ödülleri de (oyun parası ve deneyim puanı) katılıma göre yükseliyor yani kazanç daha fazla.

Oyun parası tahmin edebileceğiniz gibi bir oyuna başlarken kart satın almak için kullanılıyor. Deneyim puanı ise oyunda kullanabileceğiniz özelliklerin sınırlarını belirliyor. Örneğin 4. seviyeye gelmeden bir oyunda 2. kartı alamıyorsunuz.

Oyunun ilginç yanlarından biri Türkiye haritası üzerinde oynanıyor olması. 1. seviyedeyken oyuna İstanbul'dan başlıyorsunuz ve bir sonraki şehre geçebilmek için 2. seviyeye yükselmeniz gerekiyor. Her yeni şehirde kart satın alma ve dolayısıyla kazançlar ile deneyim puanları da artıyor.

Bildiğimiz tombala oyununa getirilen bazı ufak değişiklikler de oyunun keyifli tarafı. Örneğin zaman zaman kartınızın üzerindeki rakamlarda farklı simgeler görebilirsiniz. İlgili rakam çıktığında ve rakamın üzeri örtüldüğünde oluşan özel durumların neler olduğu oyun içerisinde ayrıca belirtilmemiş. Okan Yıldırım bu özellikleri oyuncuların kendilerinin öğrenmesinin daha eğlenceli olacağına karar verdiklerini söylüyor ama ben oyunbozanlık yaparak birkaç tanesini kısaca açıklayayım :)

Rakamın üzerindeki kutu işareti görüyorsanız, bu rakam geldiğinde ve üzeri kapatıldığında oyun parası, tecrübe puanı, koleksiyon parçası (evet, oyunda FB oyunlarının son dönem modası koleksiyonlar da var) veya şehirlerarasında yolculuk yapmanızı sağlayan biletlerden kazanabiliyorsunuz. Eğer rakamda bir dinamit işareti görürseniz bu rakam çıktığında çevresindeki rakamların da otomatik olarak kapanmasını sağlıyor. Bu sayede çevresindeki rakamların gelmesini beklemeniz gerekmiyor. Ayrıca şanslı sayınız (yonca simgesi) kartınız üzerinde varsa o rakamın çıkmasını da beklemek zorunda değilsiniz.

Bu keyifli oyunu geliştiren 6Q; Okan Yıldırım, Ramazan Akman ve Mustafa Arslan tarafından 2007'de kuruldu ve 2008'den beri web tabanlı oyunlar üzerine odaklanmış durumda. Şu ana kadar 10'dan fazla oyun geliştirmiş olan 6Q oyunlarının Facebook üzerinde 1 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı var.

2010 sonlarına kadar oyun lisansları da satan 6Q, bu tarihten sonra sadece son kullanıcıya yönelik oyun geliştirmeye başladı. Şimdiye kadar yatırım almadan bu noktaya gelmiş olmaları da ayrıca önemli bir nokta.

Okan Yıldırım'dan aldığım bilgiye göre 6Q'nun 2012'deki öncelikli hedefi mevcut oyunları geliştirmeyi sürdürmek ve kullanıcı sayısını arttırmak ama önümüzdeki yıl çıkartmayı planladıkları 2 yeni oyun üzerinde de çalışmalarını sürdürüyorlar. Bunlardan ilki tüm masa ve kart oyunlarını tek bir çatı altına toplayacak olan Papaz.com, ikincisi ise sosyal oyun mekanikleri üzerine kurulmuş bir dövüş oyunu olan Hunters vs. Monsters.

Bu arada bir hatırlatma olarak sizlere daha önce 6Q'nun oyuncuların profilleri ile ilgili bir de infografik paylaşmıştık.

Ve gelelim 6Q'nun Webrazzi okurlarına hediyesine. Bu linke tıklayan ilk 50 Webrazzi okuyucusu Tombala oyununda 30 günlük VIP üyelik kazanacaklar ve bu sayede sadece VIP oyunculara özel Kıbrıs'ı ziyaret edebilecekler. Hepinize bol şans :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.