TurkNet Verilerine Göre Türkiye'de Bölgesel ADSL Kullanım Oranları

TurkNet Verilerine Göre Türkiye'de Bölgesel ADSL Kullanım Oranları

Turknet Türkiye'de karasal geniş bant internette halen ciddi bir rekabet yok. O nedenle genellikle pazar lideri olan TTNET'in istastistiklerine yer veriyoruz. Ancak bu kez bağımsız telekom operatörü TurkNet bölgelere göre ADSL kullanım oranlarını açıkladı ve birlikte göz atalım istedik.

BTK’nin 2011 1. çeyrek raporunda 9 milyondan fazla hanenin genişbant internet abonesi olduğunu gösteriliyordu. TurkNet'in verileri TTNET'in bölgesel ADSL kullanım oranları ile genel olarak farklılıklar içerdiği için. Aşağıda TTNET'in illere göre ADSL kullanım oranlarını da ekledik.

TurkNet'e Göre Bölgesel ADSL Kullanımı

TurkNet'in ülkemizin 7 bölgesinden çıkardığı analiz 3 büyük şehir (Ankara, İstanbul, İzmir) dışında en çok internete bağlanan şehirlerin Marmara'da Kocaeli, Karadeniz'de Trabzon, Akdeniz'de Antalya, İç Anadolu'da Konya, Ege'de Denizli, Güneydoğu Anadolu'da Gaziantep ve Doğu Erzurum olduğunu gösteriyor.

TurkNet Türkiye ADSL

Türkiye'de hem karasal hem de mobil internet kullanımında İstanbul'un başı çekeceğini istatistiğe bağlı kalmaksızın hepimiz söyleyebiliriz. Galiba TurkNet de bu sebepten İstanbul'un internet kullanım oranını paylaşmıyor ama Marmara'da Kocaeli’nin ADSL kullanım oranını yüzde 26, Bursa'nın ADSL kullanım oranını yüzde 21, Sakarya'nın ADSL kullanım oranını yüzde 14 olarak paylaşıyor.

Nüfusun kalabalık olmasının ADSL kullanımında ana etken olmadığı Akdeniz bölgesinde göze çarpıyor. Nüfusu Adana'dan az olmasına rağmen Antalya'da ADSL kullanım oranı daha yüksek. Bu istatistiğin yaz aylarını dikkate aldığını kabul edersek turizmin Antalya'yı öne çıkardığını söylemek yanlış olmaz. Akdeniz'de yüzde 37 oranla ilk sırada gelen Antalya'yı, yüzde 22 ile Adana yüzde 16 ile Mersin takip ediyor.

İç Anadolu bölgesinde Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip ili olan Konya yüksek ADSL kullanım oranıyla dikkat çekiyor. Konya'nın ADSL kullanım oranı yüzde 44, Eskişehir'in yüzde 22, Kayseri'nin yüzde 13.

TurkNet verilerine göre Ege bölgesinde 2. sırayı İzmir'in ardından Denizli (yüzde 27), 3. sırayı Manisa (yüzde 21) ve 4. sırayı Uşak (%16) takip alıyor.

Karadeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde ADSL kullanım oranı düşüyor.

Karadeniz'de en yoğun ADSL kullanımı yüzde 18'le Trabzon'da. Trabzon'un ardından Samsun (%15) ve Zonguldak (yüzde 12) geliyor. Güneydoğu Anadolu'da sanayi gelişmişliği bakımından önde gelen Gaziantep ADSL kullanımında yüzde 52 gibi ciddi bir oranla dikkat çekiyor. İkinci sırada gelen Diyarbakır yüzde 19, Şanlıurfa ise yüzde 17'lik ADSL kullanım oranına sahip. Doğu Anadolu'da ADSL kullanım oranları yüzde 20 civarında. Erzurum'da ADSL kullanım oranı yüzde 23, Van'da yüzde 21, Malatya'da yüzde 16.

TTNET  Verileri

TTNET'in paylaştığı verilere göre İstanbul, yüzde 51,8′lik internet kullanım oranı ile ilk sırada geliyordu. İstanbul'un ardından Ankara, Kocaeli, Tekirdağ ve Antalya gelirken İzmir ve Bursa ilk beşe girememişti. TTNET Doğu Anadolu’da yüzde 23.4 ile Tunceli'nin, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 21.9 ile Gaziantep'in, Karadeniz Bölgesinde ise yüzde 32,1 ile Rize'nin birinci sırada olduğunu paylaşmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.