Muziky.com: Fizy İlham Vermeye Devam Ediyor

Muziky.com: Fizy İlham Vermeye Devam Ediyor

Bugüne kadar Fizy'den ilham alan çok sayıda girişimle karşılaştık. Bunların (şimdilik) sonuncusu Muziky.com. Fizy'ye benziyor, özgün olmak istiyor ama telif hakları konusunda kaygıları var.

Flash ve Javascript altyapısına güvenen Muziky, radyo bölümüyle Fizy'den ayrılıyor. Dünyada en çok dinlenen yaklaşık 30 kadar radyoya Muziky.com'da ulaşmak mümkün. Popüler radyoları dinlemiyorsanız, bu sayının artması için talepte bulunmanız da mümkün.

Şu anda test sürecinde olan ve Jukebox adı verilen özellik Fizy'nin Mood ihtiyacını karşılamak için tasarlanmış. Bunu girişimin kurucusu aynı şekilde ifade ediyor. Şimdilik sadece 2 (slow, relax) seçim hakkı var. Yeni kategoriler ve özellikler geliştirilme sürecinde.

Üye olunduğunda kullanıcılara sınırsız liste oluşturabilme ve bu listelere sınırsız müzik ekleme özelliği sunuluyor ama ben liste oluşturup müzik eklemeyi başaramadım. Yeterli üye sayısına ulaşıldığında, üyeler için profil oluşturabilme, listeleri görebilme, liste paylaşabilme, üyeler arası  mesajlaşma gibi özellikler sırada bekliyor.

Haziran ayında yayına başlayan girişim şu anda günde ortalama 7500 parça ve toplamda yaklaşık 160 saat radyo dinletir duruma gelmiş. 30 yaşına varmamış bir grafiker tarafından geliştirilmiş olan Muziky.com'da reklam yayınlanmadığı için şu anda bir geliri bir geliri yok. Muziky, Fizy'nin yolundan gitse de Fizy'nin yaşadığı telif hakları sorunlarını yaşamak istemiyor. Muziky.com/insane adresinde telifli müzik yayını yapmayı da planlıyor.

Girişimin sahibi ihtiyaç dışında reklam yayınlamak istemediğini, Muziky.com'un belki bir gün kapatılmasına da sebep olabileceğini söylediği telif hakları davasına karşı sponsor desteği arayabileceğini söylüyor. Farkettiğiniz gibi girişmin sahibi adını paylaşmak istemiyor ancak bunun onu pek güvende tutacağını düşünmüyorum.

Muziky.com

Muziky'nin kurucusu Fizy'yi kendinden bir kaç beden, hatta rakip olamayacak kadar büyük, Juzp.net'i ise kendisinden daha popüler ama rakip olamayacak kadar 'farklı' görüyor.

Muziky her yeni parçada farklı arkaplan resimleri (şimdilik 53 tane) göstererek renkli bir kullanım sunuyor. Müzik dinlerken ne kadar sitede kalırsınız bilmiyorum ama durağan bir tasarımın ötesine geçilmiş olması (kullanıcılar da [email protected]'a duvarkağıdı gönderebiliyor) ancak böyle bir sitede kabul edilebilirdi.

Muziky şimdiye kadar gördüğüm en iyi Fizy benzeri girişimlerden biri. Fizy'de yaşanacak değişikliklere isyan bayrağı çeken kullanıcıların yeni durağı olabilir. Eğer logo (yazı karakteri) ve siyah beyaz renk tasarım tercihini değiştirirse kendisini Fizy kopyası olarak anılmaktan da kurtarabilir. Ticari bir başarıya ulaşıp ulaşamayacağı ise bu şartlar altında tam bir bilinmez..

Facebook.com/mymuziky ve Twitter.com/muzikycom adreslerinden Muziky'yi takip edebilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.