Facebook Gelecekte Yüzünü Mobile Dönecek

Facebook Gelecekte Yüzünü Mobile Dönecek

Facebook geleceğin en büyük web şirketi olmayacak, çünkü Facebook yakın gelecekte mobile dayalı bir şirket olacak. Gigaom'un mobil pazara yönelik konferansı Mobilize'da konuşan Facebook Mobil Ürünler Yöneticisi Erick Tseng (sağdaki) bundan bahsediyor.

Tseng, Gigaom'un mobil bölüm editörü Kevin Tofel ile yaptığı sohbette Facebook'un bir kaç yıl içinde mobil dönüşümde yerini fazlasıyla alacağından bahsediyor. Bugün kullanıcılarının (800 milyon) nedereyse yarısını (350 milyon) mobilde de yakalayan Facebook, gelecekte de bir (mobil) platform olarak çevresinde bir ekosistem oluşturmak istiyor.

Google'da Android Ürün Yöneticisi iken yaklaşık 1,5 yıl önce Facebook'a geçen Tseng, kullanıcı deneyimi açısından başarılı bir uygulama olan Snaptu'dan da bahsediyor. Çin, Hindistan gibi ülkelerde (özellikle Afrika bu gruba dahil edilebilir) geniş bant internet bağlantısına erişemeyen kişilere mobil internet üzerinden erişebilmenin önemli olduğunu vurguluyor. Bu sebeple Java destekli telefonlar için geliştirilen Her Telefona Facebook adlı uygulamayı hatırlatıyor.

Tofel'in Facebook telefonu ile ilgili sorusuna, "Biz her telefonu sosyalleştirmek istiyoruz" şeklinde cevap veriyor Tseng. Haksız sayılmaz. Cep telefonu (işletim sistemi) konusunda konusunda sosyal ağ seçimi kadar kesin kararlarımız yok. Mobil cihaz üreticileriyle de çalıştıklarını söyleyen Facebook'un mobil patronu, gelecekte daha ciddi açılımlar yapabileceklerinin sinyallerini veriyor.

MobileIron'ın CEO'su Bob Tinker 2011'i Mobil BT'nin doğum yılı olarak tanımlıyor. 2015 yılı mobil gelecekte bir dönüm noktası. Facebook için ise web şirketi olmaktan mobil şirkete dönüşün başlangıcı olacak gibi. Şahsen web dünyasının ilk yıllarına yetişemedim ama mobilin ilk yıllarını (wap siteleri, mms, sms servisleri vs.. ) yakaladım.  Şu anda bahsettiğim nokta bize biraz daha ağır yaklaşacak olsa da şimdiden hazırlıklı olmak da fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.