2015'in Ana Konusu: Mobil Uygulama Rekabeti ve Mobil İnternetin Yükselişi

 2015'in Ana Konusu: Mobil Uygulama Rekabeti ve Mobil İnternetin Yükselişi

mobil 2015Araştırma şirketi Ovum, Android Market'te indirilen uygulama sayısının bu yıl sonunda 8.1 milyara, App Store'da ise 6 milyara ulaşacağını öngörüyor. IDC (International Data Corporation) ise mobil cihazların 2015'te PC sektörünü vurmaya hazırlandığını söylüyor.

Önceki öngörülerin üzerine gelen bu raporlar mobil internet çağına doğru geri sayıma başladığımızı gösteriyor.

2012'de Android Uygulamaları İlk Sıraya Çıkıyor

iPhone ile değişmeye başlayan mobil teknoloji tarihi bugün Android'in sıradışı yükselişine sahne oluyor. Android Market, halen App Store'un popüleritesine ve kalitesine ulaşabilmiş değil; ancak Ovum'un mobil öngörüleri Androd'in yavaş yavaş bu oyunu bozmakta olduğunu gösteriyor.

İstatisiklere göre geçtiğimiz yıl App Store'dan 2,7 milyar, Android Market'ten ise 1,4 milyar uygulama indirilmiş. Android kullanıcılarının 3. parti uygulamalara ne kadar rağbet ettiği ise bir bilinmez ama Ovum toplamda mobil uygulama indirilme sayılarının bu yıl yüzde 144 artacağına işaret ediyor. Apple, sadece üretim tarafında değil, mobil uygulama marketi tarafında da yalnız kovboyu oynuyor. Getjar, Amazon, Turkcell T Market ve daha bir çok Android Market'e eşlik ediyor.

App Store Daha Karlı

Tüm bunlara rağmen Ovum, iPhone'un ücretli uygulamalarda ikinci sıraya itilemeyeceğini de rapora ekliyor. 2016'da App Store'un uygulama geliri 2,86 milyar dolarak hesaplanırken, Android için 1,5 milyar dolarlık bir gelirden bahsediliyor.

Ovum, akıllı telefonlara geçiş çağının temsilcisi çok özellikli telefonların özellikle Java tabanlı uygulama ekosisteminin de 2016'da gelirlerini ikiye katlayacağını paylaşıyor. Öngörülen pazar geliri 1 milyar doları buluyor.

Diğer bir raporda ise Research2Guidance, Android Market'in en karlı uygulamalarının açık ara farkla hava durumu, iş uygulamaları olduğunu söylüyor. Android Market'in 6 milyar indirilme sayısına yaklaştığını gösteren raporda, her hafta yaklaşık 1.500 yeni uygulama geliştiricisinin ekosisteme dahil olduğu yer alıyor.

2015 Mobil İnternet Çağının Başlangıcı

2015 yılı ABD'de mobil cihazların internete erişimde kişisel bilgisayarları alt edeceği yıl olarak görülüyor. IDC'ye göre bugün 2 milyar dolayında kabul edilen internet kullanıcı sayısı 2015'te 2,7 milyara ulaşacak. Mobil internet kullanımı ise 2010-2015 arasında yüzde 16.6 oranında artacak.

Geçen yıl üretilen 100 milyonu aşkın akıllı telefona karşılık 92 milyon kişisel bilgisayarın üretilmiş olması ve mobil uygulama tarafındaki öngörüler 2015'i mobil internet çağına giriş kapısı yapıyor.

Gartner'ın 2011 yılı stratejik teknoloji öngörülerine bakınca 4 yıl sonra içine gireceğimiz veri akışına dayalı kablosuz dünyada yaşamanın negatif yönlerini ve bu konularda nasıl çözümler üreteceğimizi de düşünmüyor değilim. 2015'te nasıl cihazlara sahip olacağımız ise oldukça merak uyandırıcı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.