Açık Kaynaklı Diaspora Ekim Sonunda Geliyor

Açık Kaynaklı Diaspora Ekim Sonunda Geliyor

Diaspora. Bu ismin gelecekte hayatımızda edineceği yer çok önemli. Çünkü Diaspora Facebook'un açık kaynaklısı olmak için bir süredir ciddi şekilde çalışıyor ve çalışmalarının sonuna gelmiş durumda. Diaspora, Ekim ayı sonunda ilk kullanıcılarına kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Facebook'taki güvenlik ve gizlilik tartışmalarının ateşlediği bir grup gencin geliştirmeye başladığı Diaspora, Mark Zuckerberg'den de bir destek almıştı. 2010 yılı sonunda ilk görüntülerini ve son gelişmeleri paylaşan Diaspora ekibi son 2 haftada 2. bilgilendirmesini yaptı, blogunda da bunları paylaştı. Facebook'un dünkü tanıtımlarına bir bakıma cevap vermiş oldu.

Diaspora EkosistemiEkim ayı sonunda üyelik davetiyelerini gönderileceğini açıklayan ekip, Diaspora'da tüm bilgilerin kullanıcıların kendisine ait olduğunu vurguladığı son mesajında Diaspora'nın çalışma sisteminden de bahsediyor. Buna göre her kullanıcının kendi Diaspora'sını kurmasıyla bağlı bulunduğu ağ (pod) üzerinden diğerlerine bağlanabilecek, dilerse bu ağlar arasında yer değiştirebilecek. Diaspora ekibi internetin doğasında olduğu gibi online sosyal ilişkilerinde kimsenin kontrolünde olmaması gerektiğini söylüyor. Kontrol tamamen kullanıcı da olacak.

Diaspora, sosyal web kavramını bugünkünden daha eğlenceli hale getirmeye çalışıyor. Tabii içerde ne kadar kalabalık olacağı önemli. Açık kaynaklı olmasıyla 160'tan fazla geliştiriciden destek alan projenin 13 dilde aktif olması için çalışılıyor. Diaspora anasayfası Türkçe için henüz pek bir aşama kaydedilmediğini gösteriyor.

Faceboook'un en çok nefret edilen sosyal medya şirketi olduğuna dair bir araştırmaya da bağlantı veren epostada, Facebook ve Google'ın aksine anonim olmanın özgürlüğüne de dikkat çeken bir yazı paylaşılıyor. Kickstarter'da hedeflediği yardımı Haziran 2010'da toplamayı başaran Diaspora, teşekkürler ve destek talepleriyle Ekim ayında kullanıcılarla buluşma heyacanını bekliyor.

Sosyal ağ kavramını daha ileri bir boyuta taşıyan Facebook'un Diaspora'dan kısa ve orta vaadede etkileneceğini söylemek güç. Keza açık kaynaklı yazılımlar konusunda internet kullanıcıların pek duygusal davrandığı da söylenemez. Tüm bunlara rağmen Diaspora'nın bir sosyal ağ olarak daha fazla kişiye hitap edecek olması, kişisel gizliliğe önem vermesi ve kar amacı gütmüyor olması nedeniyle tercih edilme ihtimali var. Mozilla ekibinin projeye destek vermesi (henüz böyle bir bilgi yok) gibi pozitif ihtimaller de açık kaynak dünyasının kendi içinde güçlenmesini sağlayabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.