Dünya genelinde girişimciliğin merkezi olarak bilinen Silikon Vadisi son yıllarda Avrupa'dan yükselen sesleri dinliyor. Tek kültürün 'çok kültürlülük' olduğu internet dünyasına adım atan Avrupalı girişimciler, hem yerel hem küresel bir hedef ile hareket ediyor. Şimdilik daha çok e-ticaret tarafında ses getirebilsek de son zamanların en gözde ülkesinin Türkiye olduğunu net olarak söyleyebiliyoruz.
Silikon Vadisinin önemli teknoloji bloglarından GigaOM, Avrupa'da önemli gördüğü 20 girişimi geçtiğimiz hafta sıralamaya başladı ve farklı başlıklar altında Avrupa'nın yeteneklerini gözler önüne serdi.
GigaOM Euro20'de herhangi bir Türk girişimi yer almıyor. Ancak bir ayağımızın Avrupa'da olduğu ve yatırımcıların 4 gözle ayakları yere basan Türk girişimciler aradığı düşünülürse bu listenin bizim için önemi büyük.
1. Just Eat Kuruluş: Kopenhag, Danimarka, 2000 Yatırım: 65,4 milyon dolar, Index Ventures, Greylock Partners, Redpoint Ventures Hakkında: Online yemek siparişi yapan servis 13 ülkede 15 binden fazla lokanta ile hizmet veriyor.
2. Rovio
Kuruluş: Helsinki, Finlandiya, 2005 Yatırım: 42 milyon dolar, Accel Partners, Atomico Ventures, Felicis Ventures, Hakkında: Angry Birds'ün üreticisi Rovio, Finlandiya oyun sektörü raporuna göre sadece Anrgry Birds'ün ücretsiz sunulan Android sürümünden ayda 700 bin euro kazanıyor. Fenomen haline gelen Angry Birds şimdilerde Çin'i fethetme yolunda.
3. Spotify
Kuruluş: Stokholm, İsveç, 2006 Yatırım: 183 milyon euro, Creandum, Northzone Ventures, Li Ka-Shing, Wellington Partners, Sean Parker, The Founders Fund, Kleiner Perkins Caulfield & Byers, Accel Partners Hakkında: Popüler online müzik servisi Eylül 2010'da 10 milyon üyeye ulaşmış ve geçtiğimiz ay ABD'ye merhaba demişti. Avrupa'nın en önemli girişimlerin biri olan Spotify, 13 milyon parçayı ücretsiz dinleme fırsatı sunuyor.
4. Vente Privée
Kuruluş: Paris, Fransa, 2001 Yatırım: Summit Partners Hakkında: Lüks tüketime yönelik bir özel alışveriş sitesi olan Vente Privee, 850'den fazla tasarım markasıyla çalışıyor ve yıllık kazancını 1,3 milyar dolar açıkladı.
5. Wonga
Kuruluş: Londra, İngiltere, 2007 Yatırım: 101 milyon dolar, The Accelerator Group, Accel Partners, Greylock Partners, Balderton Capital, Dawn Capital, Oak Investment Partners, Meritech, Wellcome Trust Hakkında: Kısa vadeli nakit avans sağlayan servisten 30 güne kadar en fazla 400 pound borç alabiliyorsunuz. Fırsatçı olarak görülen ve eleştiri alan servis 73 milyon pound değerindeki yatırımını bu yılın Şubat ayında aldı. Büyümeye devam ediyor.
6. GetJar
Kuruluş: Vilnius, Litvanya, 2004 Yatırım: 42 milyon dolar, Accel Partners, Tiger Global Management Hakkında: Özellikle Java ve Symbian uygulamalarıyla başladığı ücretsiz mobil uygulama pazarında zirveye yükselen Getjar, artık Android ve Blackberry için de uygulamalar sunuyor. Getjar'dan indirilen uygulama sayısı bugün 2 milyarı aşan aşmış durumda. Siteye kayıtlı 365.719 uygulama geliştirici bulunuyor.
7. Huddle
Kuruluş: Londra, İngiltere, 2006 Yatırım: 14,2 milyon dolar, Eden Ventures, Matrix Partners Hakkında: İşletmeler için esnek ve verimli proje yönetim araçları sunuyor. Dosya paylaşımı hizmeti de veren Huddle'ın HTC, Disney ve NASA gibi 90.000 müşterisi var. ABD'de bir ofisi olan şirket bugüne dek 180 ülkeye ulaşmış.
8. Songkick
Kuruluş: Londra, İngiltere, 2007 Yatırım: 6,52 milyon dolar, Y Combinator, The Accelerator Group, SoftTech, Index Ventures Hakkında: Müzik etkinlikleri ve konserler için başvuru kaynağı olan SongKick'in kurucuları Y Combinator'da seçildikten sonra ülkelerine geri dönmüş ve 40 milyar dolarlık konser piyasına odaklanmış.
9. Soundcloud
Kuruluş: Berlin, Almanya, 2007 Yatırım: 12,5 milyon euro, Doughty Hanson, Index Ventures, Union Square Ventures Hakkında: Müzik ve ses dosyası paylaşımında önde gelen servis sosyal öğelere önem veriyor. Ses düzenleme ve kayıt imkanını sanatçılara ulaştıran Soundcloud'un API'si de geliştiricileri servise çekiyor.
10. Wooga
Kuruluş: Berlin, Almanya, 2009 Yatırım: 32,2 milyon dolar, Holtzbrinck Ventures, Balderton Capital, Highland Capital, Tenaya Capital Hakkında: Almanya'dan Gameforge ve Fransa'dan Gameloft'u geride bırakarak GigaOM'un listesine giren Wooga, Facebook oyunlarıyla adını duyurmuştu. Wooga'nın 5 farklı oyunu (Brain Buddies, Bubble Island, Monster World, Happy Hospital, Diamond Dash) ile Batı Avrupa'da güçlenen şirket bu yılın mayıs ayında 24 milyon dolarlık bir yatırımla işini iyi yaptığını gösterdi.
11. Criteo
Kuruluş: Paris, Fransa, 2005 Yatırım: 23,4 milyon dolar, Elaia Partners, IDInvest, Index Ventures, Bessemer Ventures Hakkında: Online reklam hizmetleri sunan Criteo, yeniden hedeflemeye önem veriyor. Yıllık geliri 200 milyon dolara yaklaşmış durumda.
12. Mind Candy
Kuruluş: Londra, İngiltere, 2003 Yatırım: 10 milyon dolar, Accel Partners, Index Ventures, Spark Partners Hakkında: Çok oyunculu sosyal oyunlar geliştiren şirketin ABD'de de bir ofisi bulunuyor. Moshimonsters'ın üreticisi olan şirket hisselerinin yarısını Spark Ventures'a satarak 200 milyon dolar değerlemeye ulaştı.
13. Moo
Kuruluş: Londra, İngiltere, 2006 Yatırım: 5 milyon dolar, Atlas Venture, The Accelerator Group, Index Ventures Hakkında: Kişiselleştirilebilir kartvizitler, kartpostallar, küçük kartlar ve etiketler basan bu yetenekli servis, logo tasarımı ve aksesuar satışı da yapıyor. Moo'nun sattığı bir kaç milyon karttan bir kısmı UzakDoğu'ya kadar ulaşmış.
14. Shazam
Kuruluş: Londra, İngiltere, 1999 Yatırım: 32 milyon dolar, Kleiner Perkins Caufield Byers, Institutional Venture Partners, DN Capital Hakkında: Duyduğunuz bir müzik parçasının ne olduğunu bulan Shazam, farklı platformlarda sunduğu mobil uygulamalarıyla 2010 yılını 100 milyon kişiye ulaşarak kapattı. Shazam Entertainment olarak hizmet veren şirket TV ve reklam çalışmalarıyla da ses tanımlama teknolojisinden kazanç sağlıyor. Palo Alto, New York ve Seul'de ofisleri bulunuyor.
15. Viadeo
Kuruluş: Paris, Fransa, 2004 Yatırım: 18,2 milyon dolar, AGF Private Equity, Ventech Hakkında: Profesyonel iş ağı Viadeo, Alman Xing gibi Linkedin'e rakip bir şirket. 2009'da karlılığı yakalayan sosyal ağın 35 milyon üyesi ve dünya çapında 240 çalışanı var. Haber, forum, etkinlikler, kariyer gibi kategorileri olan Viadeo'nun yeni hedefi Çin.
16. Grey Area
Kuruluş: Helsinki, Finlandiya, 2010 Yatırım: 2,5 milyon dolar, Lifeline Ventures, Ilkka Paananen, Mikko Kodisoja, Index Ventures, London Venture Partners, Initial Capital Hakkında: Konum tabanlı mobil uygulamalar geliştiren Grey Area, geleceğe yönelik adımlar atıyor. Shadow Cities, 50'den fazla oyun şirketi olan Finlandiya'nın gözde oyunlarından biri olmaya aday.
17. Made.com
Kuruluş: Londra, İngiltere, 2010 Yatırım: 3,75 milyon dolar, Brent Hoberman, John Hunt, Marc Simoncini, PROfounders Capital Hakkında: Online bir mobilyacı olan Made.com özel tasarım ürünleri satıyor.
18. Miniclip
Kuruluş: Nöşatel (Neuchâtel), İsviçre, 2001 Yatırım: Playdo Hakkında: Flash tabanlı oyunlarına büyük olasılıkla rastlamış olabileceğiniz Miniclip, mobil oyunlar da geliştiriyor. Aylık 65 milyon tekil ziyaretçiye ulaşan şirketin 800 oyunu bulunuyor ve 500 bin web sitesine kaynak sağlıyor.
19. Mojang
Kuruluş: Stockholm, 2009 Yatırım: Private Hakkında: Minecraft'ın üreticisi Mojang, piksellere bağlı bu oyunu 2,5 milyon adet satmayı başardı. Windows, Mac OSX ve Linux'ta oynayabileceğiniz oyunun 9 kişilik ekibi şimdilerde Minecraft'ın çok oyunculu modelini geliştiriliyor.
20. Prezi
Kuruluş: Budapeşte, Macaristan, 2009 Yatırım: 160 bin dolar, Magyar Telekom, Sunstone Capital, TED Hakkında: Flash tabanlı alışılmadık bir sunum hazırlama imkanı sunan Prezi kısa sürede tutuldu ve sunum hazırlamanın pek de dinamik olmayan tarihini değiştirdi. 2009 sonunda ABD'de ofis açan Prezi, 2010'da kar yapmaya başladı.