Türkiye'de basılı yayınların dijital dönüşüme ayak uydurması için mümkün oldukça çaba gösteriyoruz. E-kitap sektörünü bekleyen tehlike, John Locke'nin 5 ayda 1 milyon e-kitap satması, Amazon'da e-kitap satışlarının basılı kitap satışlarını geçmesi ve Türkiye e-kitap pazarının son durumu bu paylaşımlardan birkaçıydı.
E-kitap sektörünü bekleyen tehlike, online yayıncılığa dijital müzik gibi bir son hazırlamasın istiyorduk. Bir süredir bilgi sahibi olduğumuz Kitapyum adlı e-kitap platformu bahsettiğimiz noktaları dikkate alarak, yakında sektöre renk getirmeyi hedefliyor.
Kitapyum'un arkasında basılı ve dijital yayıncılık deneyimi olan Sıfır 1 Yayıncılık ile Yayıncılar Meslek Birliği (YAYBİR) bulunuyor. Sıfır 1 Genel Müdürü Mehmet Arslantunalı aslında 2009'un başında Mobile Monday İstanbul'da yaptığı "Geleneksel Mecra Evrimi: Basılı Yayınların Sonu mu Geldi" başlıklı sunum ile böyle bir girişimin sinyallerini vermişti.
Telif hakları ve dağıtım kontrolü için uluslararası kabul gören bir dijital güvenlik sistemini kullanan ve daha da önemlisi dijital göçün kaçınılmaz olduğunu gören Yayıncılar Meslek Birliği ise Kitapyum ile prensip anlaşmasına vararak projenin geleceği konusunda önemli bir adım atmış.
Bundan 4 yıl önce Mobillife'ı Türkiye'nin ilk SMS ile satılan e-dergisi haline getiren Arslantunalı'dan Kitapyum hakkında bazı bilgiler aldık.
F.Demirel: Kitapyum’da ilk kitap ne zaman nasıl satışa çıkıyor?
M. Arslantunalı: Kitapyum kendi markası ile Eylül ayında pazara sunulacak. E-kitap pazarında var olmak isteyen farklı cihaz üreticileri, GSM operatörü ve internet servis sağlayıcılara da hizmet verecek Kitapyum’un şimdiden 5 farklı marka ile pazarda yer alacağını belirten Mehmet Arslantunalı Ağustos ayı sonunda bu markalardan ilki ile e-kitap pazarına duyurusunun yapılacağını da belirtiyor.
F.Demirel: Kitapyum’da kaç kitap ve kaç yayıncı olacak?
M. Arslantunalı: Binlerce… Kapımız bütün yayıncılara açık. Ama sadece telif hakkı “temiz” kitaplar Kitapyum da yer bulacak. Lansman öncesi net bir rakam vermekten kaçınmak gerekli ancak okuyucuları tatmin edecek nitelik ve sayıda kitap olacak. AyrıcaKitapyum olarak okurlara sadece Kitap değil, kitabın yanında dergi, gazete ve kataloglara da erişimi sunmayı hedefliyor. Kitapyum'a yayıncılar kendi eserlerini kendileri yükleyebiliyor ve anlık kaç adet satış yaptıklarını raporlama şansına sahipler.
F.Demirel: Önce hangi platformlardan okuyacağız?
M. Arslantunalı: Android, Android tablet, Windows, Mac, Linux, Apple iPad, iPhone ve sosyal medya eklentileri…
F.Demirel: Yabancı kitaplar da yer alacak mı?
M. Arslantunalı: Kısa bir süre içinde, ikinci evrede yabancı kitaplar da yer alacak.
F.Demirel: 2010'da Pusula Yayıncılık'ı Sıfır 1 bünyesine katmıştınız, Kitapyum'da mesleki kitaplar da olacak mı?
M. Arslantunalı: En büyük ihtiyacın mesleki ve eğitsel yayınlarda olduğunu düşünüyoruz. Bu alanlarda standart e-kitap uygulamasının ötesine geçen özel projelerimiz devreye girecek. Üniversiteler ve kurumsal şirketlerle iş birliklerimiz son aşamasına geldi.
F. Demirel: Peki ya fiyatlar?
M. Arslantunalı: Pusula Yayıncılık bünyesinde bulunan içerikleri olabildiğince uygun bir fiyata ( 90KRŞ – 1TL – 2,90 TL ) platform içerisinde satışa sunmak ve sisteme giren yayıncıları ne kadar hesaplı ürün sunarlarsa platformdan o kadar fazla içerik satabileceklerini göstermek istiyoruz.
F.Demirel: Geçmişte Mobillife Live'i farklı markalarla yaptığınız iş birlikleri ile okurlara ücretsiz olarak da vermiştiniz. Kitapyum da bu tür çalışmalar olabilir mi?
M. Arslantunalı: Elbette farklı markalarla yapılacak çalışmalar olacak. okurlarla buluştuğumuz ilk günden itibaren bu tür çalışmalar yapacağız. Farklı eserleri okurlarımıza farklı yollardan sunmanın ve yayıncılık sektörüne katma değer yaratmak için çabalıyoruz. Burada önemli nokta var olan içerikleri ücretsiz sunmak değil ücretini bir markanın yayıncı ve platforma ödeyerek sponsor olduğu içeriği okurlara uygun fiyatla yada bedelsiz sunarak sektöre can suyu yaratmayı hedefliyoruz.
F.Demirel: Kitapyum’a özel içerikler olacak mı?
M. Arslantunalı: Elbette Kitapyum’a özel içerikler olacak. Bu konuda kendimiz ve farklı yayıncılar ile bir süredir yürüttüğümüz çalışmaların sonucu olarak şuana kadar herhangi bir şekilde baskısı gerçekleşmemiş okurla henüz buluşmayan içerikleri Kitapyum farkı ile okur ile buluşturacağız.
F. Demirel: Böyle bir platforma yatırımcılardan ilgi var mı?
M. Arslantunalı: Bu konu üzerinden özenli görüşmelerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. Sürecin platforma katkısının olacağı kuşkusuz ancak e-kitap platformu ve e-yayıncılık ekosistemi için sürece direkt etki edecek bir melek yatırımcıyı seçerken sadece bencillik ederek kendimizi düşünmek yerine doğru yatırımcı ve doğru zaman sürecini kolluyoruz. Doğru yatırımcı ve doğru zamanı bulduğumuz anda e-yayın ekosistemine melek yatırımcı katkısının ciddi pozitif etkileri olacağı kesin.