Dijital zamanların en büyük dertlerinden biri zararlı yazılımlar yönünü mobil cihazlara çevirdi. Mobil cihazlardaki zararlı yazılımlardan bahsedince de akla ilk olarak hızla yaygınlaşan Android geliyor. Her ne kadar Google, Android Market'i temiz tutmak için büyük çaba sarf etse de sorunlar kolay kolay ortadan kaybolmuyor.
CA Technologies'in bildirdiğine göre yeni ortaya çıkan bir zararlı yazılım, kullanıcının bilgisi dışında yapılan tüm sesli görüşmeleri SD kart üzerine kaydedebiliyor. Yayınlanan rarporda, zararlı yazılım cihaza kurulduğunda bir sistem dosyası oluşturuyor ve bu dosya her arama yapıldığında zararlı uygulamayı çalıştırarak, görüşmeyi kaydetmesine neden oluyor.
Bu tek bir örnek. Ama güvenlik firması Lookout'un konuyla ilgili aktardıkları Android kullanıcıları için tehlikenin daha endişe verici boyutlarda olduğunu gösteriyor.
Lookout yayınladığı mobil güvenlik raporunda Android'i hedef alan zararlı yazılımlarının sayısının son 6 ay içerisinde büyük bir artış gösterdiğine yer verilmiş. Dünya çapında 10 milyon cihaz ve 700 bin uygulama incelenerek hazırlanan rapora göre 2011'in ilk yarısında yükselen zararlı yazılımların sayısı 6 ay öncesine göre tam 2,5 kat daha fazla.
Aslında Android cihazlarda zararlı yazılımların büyük kısmı çok özel önlemler gerektirmeden, kullanıcılar tarafından engellenebilecek durumda. Fakat ne yazık ki kullanıcıların büyük kısmı yüklemekte oldukları uygulamaların hangi izinlere ihtiyaç duyduğunun gösterildiği ekranı genellikle okumadan geçiyorlar. Bu yüzden masum bir oyun gibi görünen ama aslında telefonun tüm bilgilerini okuyabilen veya ücretli servislere bağlanabilen art niyetli yazılımları gözden kaçırabiliyorlar.
Fakat işin bir de uygulamalardan bağımsız boyutu var. Lookout'un raporunda Zararlı Reklam (Malvertising) yöntemini kullanan art niyetli kişilerin sayısında da artış olduğu bilgisi yer alıyor. Kullanıcıları masum görünen bir web sayfasına yönlendiren mobil reklamların bazıları cihazlara otomatik olarak zararlı yazılım yüklenmesine neden olabiliyor.
Bu sorunlar kullanıcıların da Android'li cihazlara güvenini sarsıyor. TechCrunch'ın geçtiğimiz günlerde yayınladığı ve Android'li telefonların çok yüksek iade oranına sahip olmasının sebeplerinden biri de bu. Habere göre iPhone'larda %1,7 civarında olan iade oranı Android'li cihazlarda %30 hatta %40'lara ulaşabiliyor.
Mobil cihazların hayatımızın merkezine hızla yerleştiği şu günlerde, her kullanıcının güvenlik konusunda bilgi sahibi olması artık nereyse bir zorunluluk haline geldi. Kaynağı belli olmayan uygulamalar, çalışmak için haddinden fazla izin isteyenler ve zararlı reklamlara dikkatli olmak şart…