Wall Street Journal'ın haberine göre Google+ 19,93 milyon üyeye ulaştı. comScore'un sağladığı verilere dayanılarak verilen haberde, Google+'da en çok üyesi bulunan 10 ülke sıralanmış. comScore'un verilerine göre 5.3 milyon üyesiyle ABD birinci sırada gelirken, ikinci sırada şaşırtıcı bir şekilde 2.85 milyon üyeyle Hindistan, üçüncü sırada ise 870 bin üye ile İngiltere geliyor.
İlk 10 listesinde 9. sırada ise Türkiye yer alıyor. comScore'a göre 370 bin Türk üyenin bulunduğu Google+'da Türkiye en çok üyesi bulunan 9. ülke konumunda. Halen davetiye ile üye alan Google+'ın ne zaman herkesi kabul edeceği ise belli değil. Geçtiğimiz günlerde iPhone uygulaması da onaydan çıkan Google+, dünyada en büyük nüfusa sahip olduğu 9. ülke olan Türkiye App Store'una ise uygulamayı koymaya gerek duymamış (!).
Amerika'da App Store'da birinci sırada bulunan Google+'ın iPhone uygulaması, Türkiye pazarında da yayınlansaydı bizde de birinci sıraya yükselecekmiş gibi görünüyor. Geçtiğimiz hafta Larry Page'in ağzından 10 milyon üyeyi geçtiği duyurulan Google+, eğer hesaplama doğruysa geçen hafta 10 milyona yakın yeni üye kazanmış demek oluyor.
İlk açıldığı günlerde kısıtlı davetiye gönderilmesine izin veren, hatta davetiye gönderilemeyen Google+'da şu anda üyeler istedikleri kadar davetiye gönderebiliyor. Sanırım Google+'ın hızlı yükselişi ve genel olarak olumlu geri dönüşler, Google'da rüzgarı yakalamışken devam etme isteği uyandırdı.
Google+'ın çıkışı ve davetiye sistemi ile bir anda geniş kitlelere ulaşması, bana Gmail'in hızlı yayılımını hatırlattı. Açıldığı günlerde bir hesabın sadece belli sayıda davetiye hakkı olan Gmail'de Google+'a benzer bir şekilde yükselmişti. Hemen hemen herkesin üyeliği olan Gmail'in asıl e-posta olması için ise üzerinden birkaç yıl geçmesi gerekmişti. Bugün internet ile biraz daha haşır neşir olan herkesin ilk tercihi olan Gmail'in geldiği durum, Google+'ın geleceğine de ışık tutabilir.
Şu anda çok az kullanıcının birincil sosyal ağı olan Google+, önümüzdeki yıllarda en çok tercih edilen sosyal ağ olabilir mi? Geçmişteki Google işlerine bakarsak şansı yüksek. Çünkü Google aynen Google'da, Gmail'de olduğu gibi eksikleri ve kalabalığı olan bir sistemi ele alarak temizledi ve rahat kullanılabilir hale getirdi. Google'ın en iyi yaptığı şey olan yeniden modelleme Facebook karşısında büyük bir zafer kazanmasını sağlayabilir mi? İşte bu sorunun cevabını gerçekten bilmiyorum :)
Görsel Kaynak: WSJ