Konum bazlı servislere ilgi giderek artarken, bu yeni teknolojiyi farklı şekillerde değerlendirmek için de yeni girişimler çıkmıyor değil. Rusya kökenli bir girişim olan hyperclap'da bu yeni girişimlerden bir yenisi.
Standart bir üyelik sürecinin ardından kullanmaya başladığınız uygulama, yine nerede olduğunuz bilgisini kullanıyor. Ancak bu sefer farklı olarak arkadaşlarınızın dışında check-in yaptığınız mekanları ve etkinlikleri takip edebiliyorsunuz.
Bulunduğunuz noktadan etrafınızdaki mekan ve etkinlikleri görebildiğiniz uygulama, temiz arayüzüyle başarılı bir şekilde uygulanmış. Foursquare'in belki gelecekte kendisine katmak isteyeceği bir özellik olan mekan takibi, uygulamada yeteri kadar kayıtlı mekan ve etkinlik olduğunda çok daha eğlenceli olacaktır.
Bir mekanda katıldığınız etkinliği o tarihe özel olarak ayıran uygulama, bu şekilde etkinlik sırasında orada bulunan kişiler arasında bir etkileşim de yaratıyor. Mevcut konum tabanlı servislerin henüz çözümleyemediği etkinlik olayını hyperclap doğru bir yaklaşımla çözümlemiş.
Henüz Türkiye'den benim eklediğim Webrazzi Ofisi ve Webrazzi Party (hani nerede) etkinliği dışında bir içerik olmayan hyperclap'ta kullanıcıların oluşturacağı içeriklerle çok daha kullanışlı olabilir. Mesela Ortaköy civarındasınız ve çevrenizdeki etkinlikleri görmek istiyorsunuz, servis size basit bir şekilde istediğiniz etkinlik ve mekanları sıralayabiliyor.
Bilindik konum tabanlı servislere ters açıdan bakan hyperclap, bu şekilde kısa sürede popüler olabilir. Webrazzi Gündem toplantılarında yaşadığımız ortak bir sıkıntı olan bulunan mekanın üzerine etkinlik adıyla açılan kayıt, katılımcıların bölünmesine sebep oluyordu.
Konum tabanlı servis denildiğinde akıllara gelen Foursquare'in halen bu sorunu çözemediğini düşünürsek, yakın bir zamanda hyperclap modelini ya kopyalayacağını ya da satın alma yapabileceğini düşünüyorum ki bu sonuncunun biraz uzak bir ihtimal olduğunu söyleyebilirim.
Şimdilik sadece iPhone uygulaması bulunan hyperclap'ı buradan indirebilirsiniz.