Yakın zamanda 50 milyon dolar yatırım alan Foursquare, son dönemin en popüler iş alanlarından biri olan grup satın almaya doğru bir adım daha attı. Wall Street Journal'da yayınlanan röportajda Foursquare'in kurucularından ve CEO'su olan Dennis Crowley, lokasyon bazlı uygulamanın LivingSocial, Gilt Groupe, AT&T, Zozi ve BuyWithMe ile anlaşmaları tamamlamak üzere olduğunu açıkladı.
Foursquare'in anlaşıp anlaşamayacağını merak edilen firma ise tabi ki Groupon. Crowley şu anda Groupon ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi ama henüz kesinleşmiş bir şey yok.
Bu yeni anlaşmalar sayesinde Foursquare devam eden nakit akışı sorununu çözebilmeyi hedefliyor. Uzun zamandır herkesin çok yakından ilgilendiği grup alışveriş konseptinin Foursquare üzerinde ne kadar başarılı olacağı ise en büyük soru…
10 milyon kullanıcıya ulaşmış olan ve sistem üzerinden fırsat sunan işletmelerin sayısının 500 bini geçtiği şu dönemde Foursquare kesinlikle çok büyük bir potansiyele sahip ama aynı Twitter gibi bu potansiyeli nakde çevirmek konusunda henüz yatırımcılarını tatmin edecek bir çözüme ulaşabilmiş değil.
Yapılan anlaşmalar sayesinde sunulacak günlük fırsatlar bu anlamda çözüm olabilir mi? Teoride olabilir gibi görünse de bunun Foursquare için uzun vadede sürdürülebilir bir gelir modeli olup olmadığı oldukça tartışmalı. Bunun sebebi de Groupon modeli ile Foursquare modelinin çok önemli bir farkı olması.
Groupon modeli tüketicilerin daha önce deneyimleri bulunmayan mekanlarla tanışmaları üzerine kurulu. Bir tüketici daha önce alışveriş yapmadığı bir mekandan deneme amacıyla indirimli bir fırsat satın alıyor ve beğenirse oranın devamlı müşterilerinden biri haline geliyor. Pratikte sistem her zaman bu şekilde çalışmıyor olsa da en azından mantık bunun üzerine kurulu. Diğer yandan Foursquare ise özellikli olarak kullanıcıların mekanlara olan sadakatlerini ödüllendiren bir yapıya sahip.
Üstelik Foursquare bir anlamda Groupon'laşmaya çalışırken, Groupon da aynı anda Foursquare'leşmeye çalışıyor. Groupon, Groupon Now ile çevredeki fırsatları sunuyor. Yani tam olarak Foursquare'in yapmaya çalıştığı şeyi yapıyor. Üstelik bunun için oldukça ilgi çekici bir video bile hazırlamış durumda…
https://www.youtube.com/watch?v=Vgk1YfInZoM?version=3&hl=en_US&rel=0
Bu konuda iki firmanın anlaşmaya varabileceği bir zemin bulunabilir mi? Neden olmasın. Peki anlaşamazlar ve benzer modeli ikisi de ayrı ayrı işletme yoluna giderlerse hangisi daha karlı çıkar? Bunu söylemek zor… Ama Groupon'un biraz daha avantajlı göründüğünü söylemek mümkün…
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap