Sosyal medya, son dönemlerin en popüler konularından biri ve doğal olarak bu konuda sıklıkla seminerler, paneller ve workshop'lar düzenleniyor. Fakat sosyal medya dünya üzerindeki tüm sınırları kaldırıyor olmasına rağmen bizde genellikle bu tip etkinliklere İstanbul ev sahipliği yapıyor. Antalya'da düzenlenen sosyal medya workshop'ının önemli kılan iki detaydan biri benim bildiğim kadarıyla bu bölgede bu çaptaki ilk etkinlik olması. İkincisi ise workshop'ı veren kişinin hem Türkiye'yi, hem de Avrupa'yı yakından tanıdığı için özel bir bakış açısına sahip Hollandalı bir sosyal medya uzmanı olan Peter Langela olması.
Özellikle son 5 yıldır yazılım ve danışmanlık konularında Türkiye'de de faaliyetlerde bulunan Starsale'in de kurucusu olan Langela'nın workshop'ına öncelikli olarak bölgedeki otellerin konuyla ilgili temsilcileri ilgi gösterdi.
Ramada Otel'de düzenlenen Workshop'ta sosyal medyanın dünya ve Türkiye'de kullanım oranlarından, sosyal medya dinamiklerinden ve kullanıcı alışkanlıklarından bahsedildi. Sosyal medya kullanımı ve ölçümlenmesi için kullanılabilecek araçların da tanıtıldığı tüm günlük etkinlikte aynı zamanda sosyal medya ile ilgili yükselen trendler ve eğilimler de yer buldu.
Oldukça kapsamlı bir şekilde konuyu ele alan etkinliğin ardından, Hollanda'da yaşamasına rağmen bir ayağı Türkiye'de olan ve bu yüzden sosyal medyanın farklı coğrafyalarda günelik olarak nasıl kullanıldığına daha yakından bakabilen Peter Langela ile kısa bir de söyleşi yapma imkanı buldum. Langela'nın görüşlerinin ilginizi çekeceğini umuyorum…
Ümit Öncel: Türk kullanıcılar sosyal medyayı çok seviyorlar. Peki kurumlar açısından baktığında durum nasıl görünüyor?
Peter Langela: Türkiye gerçek bir sosyal medya ülkesi. Kalabalık genç nüfus ve 28 milyon Facebook kullanıcısı Türk firmalarının tüketiciler ile online ilişkiler oluşturması ve iş üretmeleri için çok büyük bir fırsat. Efes gibi bazı Türk firmaları bu fırsatı son derece profesyonel bir şekilde kullanıyorlar ama orta büyüklükte firmalar sosyal medyayı ya tamamen göz ardı ediyorlar, ya da etkin bir şekilde kullanamıyorlar.
ÜÖ: Türkiye ve Avrupa'yı karşılaştırıldığında, sosyal medya kullanımı adına ne gibi farklılıklar dikkat çekiyor?
PL: Avrupa'da sosyal medya kullanımı Türkiye'ye göre daha olgunlaşmış durumda. Türk sosyal medya kullanıcıları büyük oranda kişisel kullanıcılar ve eğlence ve sosyal iletişime öncelik veriyorlar. Sosyal medya kullanımı ve inovasyon birbirleri ile çok ilgili konular ve Türk firmaları bunlardan şu an olduğundan çok daha fazla yararlanabilirler.
ÜÖ: Sence sosyal medyanın geleceği ne yöne doğru yol alıyor?
PL: Sosyal medya hali hazırda yaşamın pek çok alanına etkide bulunuyor. Örneğin çalışma şekillerimizi, öğrenme şekillerimizi ve kutlama şekillerimizi bile etkiliyor. Sosyal medya evlerimizin salonlarındaki yemek masalarına tablet PC'ler ile, YouTube ve Facebook'a bağlanabilen akıllı TV'ler ile girecek. Sosyal medya ağları iş uygulamalarının tamamlayıcı birer parçası haline gelecek. İş ve özel hayatlarımız giderek daha da birbirleri ile iç içe geçecekler.
Peter ayrıca bizi kırmayarak, workshop'ında kullandığı sunumu da Webrazzi okurlarıyla paylaşmayı kabul etti. Aşağıda da sunumunu bulabilirsiniz.