Groupon Fırsat Dünyasının Sosyal Açılımına Karşı Durabilir mi?

Groupon Fırsat Dünyasının Sosyal Açılımına Karşı Durabilir mi?

Google Offers ve Facebook Deals ABD'de yayına girdi ve Groupon için diğer pazarlara da yansıyacak büyük rekabet başladı. Google Offers şimdilik sessiz. Facebook üzerinden geliştirilen bazı fikirler ise dikkat çekici. Üstelik fırsat dünyasının sosyal açılımı sadece Groupon'u değil piyasadaki tüm oyuncuları etkilemeye hazırlanıyor.

Biraz geriye gidelim. Groupon, yeni ama pek yenilikçi olmayan bir modelle e-ticarete inanılmaz bir hız kazandırdı. Temel dürtülerimize hitap eden kısa süreli satışlar kısa sürede bir fenomen yarattı. Gerçek bir online etkileşim sunmayan Groupon Modeli'nin girmediği internet pazarı sanırım kalmadı. Tecrübeli isimler Groupon ve benzerlerinin gelecek iş modeli üzerine kafa yorarken, Groupon'un sosyal alandaki eksikliği suyunu ısıtmaya başladı bile.

Trusocial

Gigaom'dan Cortney Fielding, "Bye Bye Groupon, Hello thruPons?" başlığıyla kaleme aldığı yazıda iki güzel girişimden bahsediyor; ThruSocial ve Thrupons.

Aslında iyi bir dönüşüm örneği olan Thrusocial, eski bir Facebook çalışanı olan Karel Baloun'un eseri. Şimdiye dek Facebook sayfalarını kolayca kişiselleştirme hizmeti sunan servis, artık Facebook fırsatlarını da el atıyor ve fırsat dünyasının sosyal dönüşümünde yerini alıyor.

Henüz ilk adımlarını atan Trupons ise Facebook aracılığıyla tanıdığı kullanıcılara özel fırsat kuponları sunuyor. Kişiselleştirmeye önem veriyor ve bu alana yöneliyor.

Thrupons Deals

Tekrar Groupon'a dönecek olursak, bugüne dek güçlü pazarlama ekibiyle büyük fırsatlar sunduğunu kabul etmemiz gerekir. Ancak yeni koşullar, küçük işletmelerin kendi fırsatlarını özellikle Facebook temelli bir şekilde sunmasını kolaylaştırıyor. Yine aynı şekilde sosyal etkişimler son kullanıcıya daha da yakınlaşıyor. Facebook'un "online kimlik tanıma sistemi" ustaca çalışıyor ve Facebook fırsatlarının satışını yükseltecek girişimlere ön ayak oluyor.

Artık kendime Groupon'un neden toplayıcı sitelerle ortak bir iş modeli oluşturmak yerine kendini kenara çektiğini soruyorum. Neden Facebook'tan tam olarak faydalanmadığını merak ediyorum. Neden bana ve arkadaşlarıma özel fırsatlar sunmak yerine, fırsat kirliliğinin en büyük parçası(?) olmayı tercih ettiğini anlamaya çalışıyorum. Kısaca fırsat dünyasının sosyal açılımında Groupon'un zorlanacağına inanıyorum. Özellikle Facebook ve Foursquare'ın ve belki ilerleyen zamanda Twitter'ın fırsat dünyasına yön vereceğine inanıyorum.

Katılır mısınız?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.