Dünya Cep Telefonu Pazarında %20 Büyüme

Dünya Cep Telefonu Pazarında %20 Büyüme

IDCKüresel ölçekte mobil cihaz pazarına dair yaptığı araştırmalarla dikkat çeken IDC, 2011'in ilk çeyrek cep telefonu istatistiklerini yayınladı. IDC'nin verdiği rakamlara göre cep telefonu pazarı bir yılda %19.8 büyümüş. 2010'un ilk çeyreğinde 310.5 milyon cihaz pazara çıkarken,  2011'in ilk çeyreğinde 371.8 milyon cihaz pazara girmiş.

Mobil pazarın büyümesine akıllı telefonların etkisi öne çıkıyor. 2010'un 2. çeyreğinde büyük telefon üreticileri arasındaki rekabeti körükleyen akıllı telefonlar 2011'in ilk çeyreğinde de bazı isimleri arka plana itiyor.

IDC Dünya Cep Telefonu Pazarı

28 Nisan itibariyle IDC Worldwide Mobile Phone Tracker ile belirlenen istatistiğe göre Nokia ilk sıradaki yerini korurken, 2010'un ilk çeyreğine göre pazar payını %5.5 kaybetmiş. Güncel pazar payı %29.2 olan Nokia'yı geçen yılın ilk çeyreğine göre küçük bir düşüş yaşayan Samsung, %18.8'lik pazar payıyla takip etmiş. LG de düşüş yaşamış ve ilk çeyreği %6.6 pazar payıyla kapatmış.

İlk 5'in son iki sırasında ise pazar payını arttıran Apple ve ZTE var. Pazar payını 2010'un ilk çeyreğine göre %2.8'den %5'e taşıyan Apple, sadece iPhone ile bunu başardığı için saygıyı hakettiğini söylememiz gerekiyor. (IDC'nin "converged mobile devices" kategorisinin iPod'u dahil etmediğini düşünüyorum.) Çinli ZTE ise 2010-2011 ilk çeyrekleri arasında neredeyse %1'lik azımsanmayacak bir büyüme yakalamış.

Blackberry,  Sony Ericsson ve Motorola ise listede yer almayan tanıdık isimler. Çinli üretici Huawei de henüz listeye giremeyen üreticilerden ama bu yıl ki planları ilerleyen çeyreklerde durumu değiştirebilir.

Raporda özellikle gelişen pazarların eğilimi dikkat çekici. Asya-Pasifik bölgesi ile Ortadoğu ve Afrika'da orta seviye cep telefonlarının satışı artarken, akıllı cep telefonları da bu pazarlarda adından söz ettirmeye başlamış. 2011'in yine bu pazarlarda oldukça hareketli geçmesine şaşırmamak gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.