Google'ın İlk Çeyrek Karlılığı Beklenenin Biraz Altında

Google'ın İlk Çeyrek Karlılığı Beklenenin Biraz Altında

Google 2011 İlk Çeyrek Gelirleri Google 2011'in ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Hisse başı değerlendirmede analistlerin beklentisi 8.11 dolar idi ancak Google ilk çeyreği 8.08 dolar ile kapattı. 2010'un ilk çeyreğinde ise Google hisseleri 6.76 dolardan değer görüyordu.

Son bir yılda %27'lik önemli bir gelir artışı sağlandığını söyleyen Google CFO'su Patrick Pichette, yapılan yatırımların önemli olduğunu ve uzun vaadeli yatırımlara devam edileceğini dile getirmiş.  2010'un ilk çeyreğinde net karı 1.96 milyar dolar olan Google, bunu 2.30 milyar dolara yükseltmiş.

31 Mart ile sona eren ilk çeyrek sonuçlarına göre 8.58 milyar dolar gelir elde eden Google, 2010'un ilk çeyreğinde 6.77 milyar dolar kazanmış, 2010'un 3. çeyreğinde ise kazancını önceki yıla göre %23 arttırarak 7.3 milyar dolar gelire ulaşmıştı.

Geçen yılın aynı dönemine göre Adsense’in tık başına ödemeleri (Paid Clicks) %18 artarken, tıklama maliyetleri de (Cost-per-click) %8 artmış. Gelirlerinin % 28'ini (2.43 milyar dolar) Adsense kullanan sitelerden kazanan Google, bu gelir kalemini geçen yıla göre % 19 arttırmış. Google'ın ABD dışından kazandığı gelir yine %53 seviyesinde kalmış ve 4.57 milyara ulaşmış. İngiltere'den elde edilen gelirler ise %13'ten %11'e düşmüş.

Apple'ın kazancı Google ve Microsoft kadar yazılım odaklı değil ama 2010'a aynı çizgide giren 3 şirketin son 1 yılına baktığımızda Apple'ın Google ile farkı oldukça açtığını görüyoruz. Google'ın Microsoft'u geride bırakması ise 3. çeyrekten sonra gerçekleşmiş.

Apple, Google, Microsoft

Görünen o ki Androidli akıllı telefonların satışı Google'ın kasasına çok fazla bir şey bırakmıyor. Google'ın Nexus serisi ise istenen başarıyı yakalayamıyor. Hatırlatmak gerekirse Apple sadece son çeyrekte 1.7 milyar dolar kar artışıyla 2011 ilk çeyrek karınının 6 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.

Google bünyesine kattığı tüm gişirimlere rağmen halen çalışanlarıyla sıkıntı yaşıyor ve Erick Schonfeld'e göre Google'ın çalışanlarını diğer şirketlere kaptırmamak adına attığı adımlar, finansal tabloya yansıyor. 2011 sonunda karşımıza çıkacak tabloyu merakla bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.