RIM, Blackberry ve Playbook Hakkında Webrazzi'nin Sorularını Yanıtladı

RIM, Blackberry ve Playbook Hakkında Webrazzi'nin Sorularını Yanıtladı

Blackberry RIMTürkiye'de özellikle kurumsal alanda ciddi bir pazar payına sahip Blackberry akıllı cep telefonlarının üreticisi RIM, Webrazzi'ye özel bazı sorulara cevap verdi.

Kanadalı şirketin pazardaki son durumunu, App World ve Playbook hakkındaki son gelişmeleri en yetkili ağızlardan (Kanada'dan) aldığımız cevaplarda bulabilirsiniz. RIM'in Blackberry OS ve Tablet OS için geniş bir uygulama deneyimi sunmak istediğini ve uygulama geliştiricileri merakla beklediğini de sizlerle paylaşıp detaylara geçelim.

Webrazzi: Akıllı telefon pazarında önemli bir marka olduğunu biliyoruz ancak bu durum değişiyor. Pazardaki konumunuzu nasıl görüyorsunuz?

RIM: Dünya çapında 130 milyon üzerinde BlackBerry akıllı telefon satışıyla, RIM akıllı telefon pazarında lider bir pozisyon sergilemeye devam ediyor. 2011 Mali Yılı 4. çeyreği sonunda RIM, yaklaşık 14.9 milyon BlackBerry akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirdi ve böylece mali yılın tamamında 52,3 milyon yeni cihaz sevkiyatına ulaştı.

Uluslararası pazarda BlackBerry akıllı telefonlarının kullanımı hızla artarken, ABD, Kanada, Latin Amerika ve İngiltere de dahil olmak üzere birçok pazarda en çok satılan akıllı telefon olarak ismimizi duyurduk.

Diğer yandan ön ödemeli pazardaki büyük başarılı bir duruşumuz var. BlackBerry akıllı telefonları, RIM’in %40 pazar payı sahibi olmasıyla birlikte lider olduğu Hollanda, Endonezya ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede en popüler ön ödemeli akıllı telefon olarak öne çıkıyor. Gartner’ın yaptığı araştırmada RIM'i, 2010 yılında mobil telefon pazarında %3 oranında pay sahibi olarak dünyanın dördüncü büyük mobil telefon satıcısı/üreticisi olarak gösterdi.

Webrazzi: BlackBerry App World tarafında durum nedir, biraz rakam verebilir misiniz?

RIM: BlackBerry App World ise bugün kullanıcılarına 25,000’in üzerinde uygulama hizmeti sunuyor ve BlackBerry App World kullanıcıları şu anda günde yaklaşık 3 milyon download işlemi yapıyor ve şu anda 35 milyonun üzerinde akıllı telefon kullanıcısı tarafından kullanılıyor.

Webrazzi: Uygulama geliştirme konusunda kaç kişiye ulaştınız?

BlackBerry uygulama geliştiricileri de katlanarak büyümeye devam ediyor. Yalnızca 2011 mali yılında (Mart 2010-Şubat 2011) 100.000’den fazla geliştiriciyi topluluğuna ekleyen RIM’in bugün BlackBerry uygulama geliştirme topluluğu 300.000’i aştı.

Webrazzi: Türkiye'deki BlackBerry dünyası (cihazlar, Türkçe uygulamalar) ne durumda? RIM: RIM 2005 yılında Türkiye pazarına girdiğinden beri farklı kullanıcı kitlelerine hitap eden birçok farklı cihazı piyasaya sundu. RIM Türkiye pazarında bulunmaktan ve operatörleri ile birlikte en yeni BlackBerry akıllı telefonları kullanıcılarına sunmaktan mutluluk duyuyor. Türkiye’de en son piyasaya sunulan en yeni akıllı telefonlar olan Torch 9800 (siyah ve beyaz) ve Bold 9780 ise Türkiye’deki kullanıcıları tarafından yoğun ilgi gördü.

Geçen ay da RIM ve Vodafone Türkiye ön ödemeli BlackBerry servisi başlatarak ayda sadece 9.90 TL’ye Türkiye’deki müşterilerinin BlackBerry Messenger ile sınırsız mesajlaşmalarına ve BlackBerry App World’de pek çok uygulamaya erişimlerini sağladı.

Webrazzi: RIM,  uygulama zenginliğini arttırmak için neler yapıyor?  RIM: BlackBerry App World bugün dünya çapında 100’den fazla ülkede kullanıcılarına 25,000’in üzerinde uygulama hizmeti sunuyor. Buna ek olarak, çok kısa bir süre önce, RIM, BlackBerry Java ve Android v2.3 uygulamalarına yönelik bir uygulama çalıştırma ortamı sağlayan iki opsiyonel “app player” sunacağını açıkladı. Söz konusu yeni app player’lar kullanıcıların BlackBerry App World’den BlackBerry Java ve Android uygulamalarını indirip BlackBerry PlayBook’larında çalıştırmalarını sağlayacak.

Webrazzi: RIM'in Playbook'un diğer tabletlere göre yerini nasıl görüyorsunuz?

RIM: Yeni BlackBerry PlayBook, gelişmiş donanım özelliklerine ve dünyanın en dayanıklı ve esnek işletim sistemlerinden birine sahip profesyonel sınıf bir tablet. BlackBerry PlayBook kullanıcılarına çok fonksiyonlu bir yapı, gerçek multimedya yeteneği ve kusursuz bir web tarayıcısı sunacak. Bu özelliklere ek olarak, kolay taşınılabilen tablet Adobe Flash Player 10.1 destekli olmasıyla da sektörde öncü bir rol sergileyeceğini düşünüyoruz.

Webrazzi: Playbook'un fiyatı ve ne zaman satışa çıkacağı konusunda bilgi verir misiniz?

RIM: BlackBerry PlayBook hakkındaki en son gelişme Best Buy’ın ABD’de ve İngilitere’de BlackBerry PlayBook siparişlerini kabul etmeye başlamış olmasıdır.

Wi-Fi özelliğine sahip BlackBerry PlayBook’un 16 GB, 32 GB ve 64 GB olmak üzere 3 farklı kapasitesiyle 499 Dolar, 599 Dolar ve 699 Dolar olarak pazara sunmayı planlıyoruz.

Webrazzi: Playbook Türkiye'de ne zaman satışa sunulacak?

RIM: BlackBerry PlayBook’un ABD’deki tüm Best Buy ve Best Buy mobil mağazalarının yanı sıra Kanada’daki Best Buy ve Future Shop mağazalarında da 19 Nisan’dan itibaren; diğer uluslararası pazarlarda ise 2. çeyrek itibariyle satışa sunacağız.

Webrazzi: Rakipler tablet ürünleri konusunda 2. adımlarını atıyorlar. Yeni bir Playbook modeli düşünüyor musunuz?

RIM: RIM kendini en yenilikçi mobil iletişim çözümleri sunmaya adamış bir şirket. Bu konudaki gelişmeleri ilerleyen zamanda açıklayacağız.

Webrazzi: Zaman ayırdığınız için  teşekkürler.

RIM: Biz teşekkür ederiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.