Firefox 4 Yayınlandı!

Mozilla'nın interneti kullanımını değiştiren web tarayıcısı Firefox'un son sürümü 4.0, bugün saat 15:00'da resmi olarak yayınlanacak. Windows, MacOSX ve linux versiyonları 80 ülkeyle birlikte Türkçe olarak aynı anda yayınlanacak tarayıcı yeni versiyonunda birçok yeni özelliklerle geliyor.

Şimdiye kadarki en hızlı Firefox sürümü olan versiyon 4.0'ün performansı  önceki sürümlere oranla 2 ila 4 kat kadar daha hızlı. JavaScript motorunda önemli geliştirmeler yapılan Firefox'un yeni sürümü sayfa yükleme hızı konusunda oldukça başarılı.

Güncelleme: Yeni Firefox'u indirmek için linkleri yazının sonunda bulabilirsiniz :)

Yeni Firefox'ta görsel olarak web içeriğine odaklanılmasına sağlanmış ve gereksiz bilgilendirme çubuklarından kurtulmuş. son haliyle Firefox'un biraz Chrome'u anımsattığını söyleyebiliriz. Firefox'taki yeni özelliklerden bir tanesi de Panaroma ekranı. Panaroma özelliğiyle açık olan sekmelerinizi gruplayarak kullanmanız mümkün. Özellikle üst düzey kullanıcılar için Panaroma bulunmaz bir nimet olacaktır.

Firefox son sürümle birlikte "Firefox Sync" isimli yeni bir serviside kullanıma sunuyor. Firefox Sync ile birden çok bilgisayarda Firefox kullanan kullanıcılar web tarayıcılarında yer imlerini, parolalarını, açık sekmelerinizi ve form verilerinize tüm aygıtlarınızdan ulaşabiliyorsunuz. Ücretsiz olarak kuracağınız Firefox Sync hesabınızla bilgisayarlarınız arasında senkronizasyonu otomatik olarak gerçekleştiriliyor.

Firefox'un bugün buralara getiren en önemli özelliği olan ve halen hiçbir tarayıcısının erişemediği eklentileri yönetmek için de yeni bir arayüz hazırlanmış. Firefox'un işlevlerini genişletmek için bulunmaz bir nokta olan eklentiler artık tarayıcı içerisinden kolayca bulunarak yüklenebiliyor.

Yeni sürümde gelen bir diğer yenilik ise Beni İzleme (Do Not Track) özelliği olmuş. Beni İzleme özelliği ile isteyen kullancılar davranışsal reklamlar için yapılan takiplere katılmaması sağlanıyor. Özellik kullanıcıların tarayıcı geçmişine ulaşmasını engellemek amacıyla bazı web standartlarındaki hataları düzeltiyor.

Firefox'un yeni sürümünü bu yazıyı hazırlamaya başlamadan önce yaklaşık yarım saat deneme fırsatı buldum. Yeni sürümün eskiye oranla çok daha hızlı olduğunu ve çok sayıda sekme açtığımızda daha az yavaşladığını söyleyebiliriz. Panaroma özelliği de farklı pencelerde sekmeleri gruplamaktan çok daha iyi bir alternatif sunuyor.

Son birkaç aydır Firefox'un yavaşlığından bıkıp Chrome tarafına geçmiş ancak aradığını bulamamış bir kullanıcı olarak, 4.0 versiyonu benim için yeniden hayata dönüş olacak. Saat 15:00'te resmi açılış öncesinde linkleri Webrazzi okuyucularıyla paylaşırsak sanırım başımıza bir iş gelmez.

Türkçe Firefox 4.0'ı için Windows, MacOSX, Linux

İngilizce Firefox 4.0'ı için Windows, MacOSX, Linux

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.