Google'ın Sosyal Ağı Geliyor mu?

Google'ın bir süredir üzerinde çalıştığı iddia edilen sosyal ağa dair dedikodular sürüyor. Yeni ürünün adının Google Circles olacağı söyleniyor ama kimsenin elinde güçlü kanıtlar yok. Google iddialara olumsuz yanıt vererek kafaları karıştırıyor.

Başlıktaki soruları kısaca açarak internet dünyasını bekleyen bu konuyu biraz açmak istedim.

Google'ın Sosyal Ağı Geliyor mu?

Arama motoru devinin online dünyadaki gücünü korumaya yönelik sosyal bir şeyler üzerinde çalıştığı ise bir süredir konuşuluyor. Aslında Google'ın ilk sosyal ağı olan Orkut, Güney Amerika'da aktif olarak kullanılıyor ancak dünya geneline yayılamayan sosyal ağ, Google'ın önde gelen planları arasında görülmediği gibi Google Profiller ile de belli noktalarda çakışıyor.

Çeşitli dedikoduları takip eden ilk son haber SXSW'den geldi ve Google Circles adlı sosyal ağ ile çıkış yapacağı söylendi. Read Write Web'den fitili ateşleten Marshall Kirkpatrick, #hashtag kavramının yaratıcısı Chris Messina'nın konuyla ilgilendiğini de aktardı ve tanıtımın gün içinde SXSW'de yapılacağı söyledi.

Gelmiyor mu?

Ardından All Things Digital'dan Liz Gannes, Messina'nın "konudan haberdar olmadığını ve benzer bir şeyin şimdi ya da yakında olmayacağını" aktardı.  Bu arada Google da SXSW'de herhangi bir ürün tanıtımında bulunmayacağını Twitter'dan paylaştı.

Bu cevaplar konuyu farklı bir boyuta taşırken Twitter'da görülen bir başka güncelleme de internetin büyük isimlerinden Tim O’Reilly'den gelmişti. Gannes'ın daha sonra silindiğini söylediği güncellemeye göre O'Reilly Google Circles'ı görmüş ve harika olduğunu söylemiş.

Google Dünyası

Konunun yeniden intikal ettiği Kirkpatrick, benzer durumları daha önce de deneyimlediğini söyleyerek Google Circles'ın gerçek olduğuna inandığını aktarmış. Bazı detaylar ile de konunun gerçekliğini tespit etmeye çalışarak bugün olmasa da Google Geliştiriciler Konferansı'nda (Google I/O) yeni sosyal ağın açıklanabilir olduğunu söylemiş. Benim gördüğüm küçük bir detay da sanırım Google Circle aramasında karşılaşılan ilk sonuçta saklı.

Gelmeli mi?

Gerçek hayatta olduğu gibi internette de bir şeyi iyi bilmek değil uygulamak daha önemli. Teorik ve teknolojik bilgi açısından Google'ın bir Facebook benzeri oluşturması elbette mümkün. Hatta bunu destekleyecek araçlara da fazlasıyla sahip. Ancak konunun başarılı bir gerçekliğe ulaşması için sorulması gereken soru, Google'ın Facebook ya da Apple kadar kişisel kullanıcılara yakın olup olmadığı?

Sosyal Ağ Dünyası

Google bugüne kadar geliştirdiği servislerle hayatımızı kolaylaştırdı ve özellikle şirketler için bütünleşik bir online dünya oluşturmaya çalıştı. En çok kazanç sağladığı online reklamcılık alanında da son kullanıcıya kulak vermekten çok reklamveren ve reklam yayıncıları ile yakın bir temas kurdu.

Buna karşılık Google'ın servisleri her zaman daha profesyonel kişiler tarafından tercih edildi. Örneğin Google Buzz'un Gmail ile iç içe çıkmış olması çoğu kişinin Buzz'ı reddetmesinde için ilk neden oldu. Tıpkı Facebook'un yeni mesaj sistemini profesyonelleştirmeye çalışırken biraz (?) çuvallaması gibi.

Kısacası sosyal etkileşimlerle ilgilenmek hem Google'ın bugüne kadar alışık olmadığı, hem de şirket olarak Google'a ile pek yakın olmayan bir iş. Google, yenilenen Google Profiller'e Youtube ve diğer servisleri dahil ederek ağır ağır güzel bir şeyler yapabilir ama benim Google'a bu konuda verdiğim şans, Facebook'un arama motoru pazarına girip zirveye oynamasına vereceğim şansı geçmez.

Görsel Kaynak: Bioxid

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.