Bir konferansa ya da etkinliğe gittiğinizde büyük olasılıkla orada kimlerin olduğunu merak ediyorsunuzdur. Hatta çoğu zaman yan yana oturduğunuz bir kişinin bile kim olduğunu tam olarak bilmiyor olabiliyorsunuz. Oysa ki, yanınızda oturan kişi şirketiniz için son derece önemli bir kontak olabilir.
Tam da bu anlattığıma benzer bir tecrübe sonrasında Letslook.at doğmuş. Çok genel olarak özetlemek gerekirse, Letslook.at, katıldığınız bir etkinlikte kimlerin olduğunu kişilerin LinkedIn ve Facebook hesaplarından çektiği bilgilerle listeleyen bir servis. Tek yapmanız gereken Letslook.at'e katıldığınız etkinliğin ID'sini girmek.
Henüz çok yeni olmasına rağmen şimdiden servis kapsamında 70'den fazla etkinlik kaydı gerçekleştirilmiş. Hatta bu etkinlikler arasında etohum Belek kampının yanı sıra Azerbaycan'dan düzenlenen "Azərbaycanli Gənc Həkimlərin və Tibb Tələbələrinin Beynəlxalq Konfransı" bile var.
Botégo kurucusu ve Sirketce.com'un da azınlık hissedarı olan Ekim Nazım Kaya'nın Amerika'da kurmuş olduğu Telecom Trends LLC isimli şirkete bağlı hizmet veren Letslook.at'in doğuşunu Ekim şöyle anlatıyor:
Ben Web2.0 Expo NY'deyken bir VC'nin session'ına katıldım. U şeklinde bir masada girişimciler oturuyordu, karşımızda da VC konuşuyordu. Bir iki cümleyle herkesin kendisini tanıtmasını istedi. Ben "Türkiye'de Doğal Dil İşleme teknolojisi üretiyoruz" dedim. Sonra sıra yanımdakine geçti. Tesadüfen Lycos'ta yine aynı konuda çalışan bir mühendisle yanyana oturuyormuşum. Çocuk bana kartını verdi ve yazıştık. Sonra şunu düşündüm: O salonda herkesin önünde ya bir akıllı telefon, ya laptop, ya da iPad var, dolayısıyla herkes online. Ve herkesin birer LinkedIn ya da Facebook hesabı var. Ama herkes kendini tanıtmadıkça, ya da yanyana oturmak gibi bir tesadüf gerçekleşmedikçe, özellikle katılımcı sayısı çoksa, başarılı bir networking tesadüflere kalıyor.
Sisteme tanımlanmış olan bir etkinliğe hızlıca check-in yapabildiğiniz, aynı şekilde çok hızlı bir şekilde etkinlik tanımlayabildiğiniz, dilerseniz etkinliğe şifre atayabildiğiniz Letslook.at bence çok keyifli bir servis olmuş. Global boyutta hizmet veren bu basit ama kullanışlı servis doğrusunu söylemek gerekirse bana Y-Combinator'un çoğunlukla yatırım yaptığı türden girişimleri hatırlattı.
Herzaman söylediğim gibi, eğer dünya çapında bir proje yaratmak istiyorsanız komplike modeller üzerinde durmanız gerekmiyor. Letslook.at başarılı olur ya da olmaz bilemiyorum. Sonuçta dünyada popüler olması için organizatörler ya da organizasyonlara servis sağlayan Eventbrite, Amiando gibi servislerle yakın ilişkilere sahip olmak gerekebilir. Ama şu var ki, bir ihtiyacı karşılıyor ve bunun için yüzbinlerce dolar harcanmadı. Uygulama hayata geçirildi ve şimdi artık bağlantılar üzerinden bir noktaya getirilmeye çalışılacak.
Letslook.at'i daha detaylı incelemek isterseniz öncelikle servisin ana sayfasında yer alan ve bu anlattıklarımı özetleyen 60 saniyelik videoyu izlemenizi öneririm.