Çinli Operatörlerin Mobil İşletim Sistemi Aşkı Devam Ediyor

Çinli Operatörlerin Mobil İşletim Sistemi Aşkı Devam Ediyor

Mobil işletim sistemi pazarında Nokia ve Microsoft gibi dünya devleri bir araya gelerek ayakta kalmaya çalışırken Uzak Doğu'dan yeni bir açılım geliyor. China Unicom, Linux tabanlı mobil işletim sistemini önemli mobil üreticilerle geliştirmeye başladığını açıkladı.

Bu durum aslında küresel ekonominin yeni yıldızı Çin'de ilk kez yaşanmıyor. Yarım milyarı aşkın abonesiyle dünyanın en büyük mobil operatörü China Mobile da OPhone adıyla 'kendine has' Android temelli bir mobil işletim sistemini geliştirmekte olduğunu açıklamıştı. Ancak zaman içinde China Mobile'ın başarılı bir çıkış yaptığı görülmedi ve son haberler Android'e yakınlaştığını söylüyor.

China Unicom'un Android gibi Linux temelli geliştirdiği yeni mobil işletim sisteminin adı ise WoPhone. Samsung, HTC, Motorola ve Huawei gibi üreticilerle çalışmakta olduğu açıklanan China Unicom, tablet bilgisayarlara da yönelecek bu mobil işletim sisteminden umutlu görünüyor.

Elbette umut etmek tek başına işe yaramıyor ancak Çin'de özellikle Amerika'dan farklı bir akıllı telefon pazarı var. Çin'de mobil işletim sistemi rekabeti halen Symbian'ın elinde. 2. sırada yükselen isim Windows Mobile. iPhone OS %11, Android ise sadece %3.7 pazar payına sahip.

Üstelik China Unicom, geçen yıl WoStore adıyla genel bir mobil uygulama dükkanını açarak bu alanda ilk adımını atmıştı. Abone sayısı China Mobile'ın üçte birinden az olsa da China Unicom'un başarısının kullanıcı deneyimine ne kadar önem verileceğiyle paralellik göstereceğine inanıyorum.

Google ile sürekli karşı karşıya gelen Çin hükümetinin Android'in ilerlemesinde negatif bir güç olacağını düşünürsek, China Unicom'un yapması gereken, abonelerinin iPhone OS ile tanışmasını bir şekilde engellemek olacak.

Görsel Kaynak: China Unicom

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.