HepsiBurada.com’dan 2010 Raporu

Türkiye'de e-ticaretin en hızlı büyüdüğü dönemdeyiz. Sektöre yeni isimler hızla katılırken, eski isimler de bu yenilenmeyi dikkatle izliyor.

Ülkemizde e-ticaretin en güçlü isimlerinden olan HepsiBurada.com biraz önce göndermiş olduğu raporla 2010 yılında nasıl bir değişim yaşandığını rakamlarla ortaya koyuyor ve pazardaki konumuna işaret ediyor.

HepsiBurada İçin 2010

Rapora göre HepsiBurada'nın 3.000.000 üyesi var. Bu üyelerin 500.000'i 2010 yılı içerisinde kazanılmış. Geçen yıl aylık 13 milyon ziyaret alan eticaret devi 6,5 milyon tekil ziyaretçi ile buluşmuş.

Eticarette satın alma tercihini etkileyen en önemli noktalarından biri olan kullanıcı yorumlarında da HepsiBurada'nın dikkat çeken bir istatistiği var. Sitede yapılan yorum sayısı 810.000’in üzerinde olarak açıklanıyor ve ziyaretçilerin sitede kalma süresi ortalama 10 dakika olarak gösteriliyor.

Hepsiburada, 36 farklı kategoride aylık 550.000’in üzerinde ürün gönderimi yapmış. Sitede 350.000’in üzerinde ürün barındıran şirketin kullanıcılara sunduğu marka sayısı ise 4.519.

En çok yorum alan ürünler Nokia 5800, Nokia 6300 olurken, en çok aranan ürünler de klima, cep telefonu, kulaklık, ütü, alyans ve saat olmuş. En çok aranan markalarda ise iPhone, Sony, Apple, Nokia, HP, Samsung, Philips sıralanıyor.

Raporda, 2010 yılında tablet bilgisayarların ilk 6 aya göre %96 büyüme kaydettiği yer alıyor ve akıllı telefonların satışının arttığına dikkat çekiliyor.

Yurt dışına da satış yapan e-ticaret devinin İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki illere bakıldığında en çok ilgiyi Antalya, Balıkesir, Muğla ve Manisa gibi Ege bölgesi illerinden gördüğü paylaşılıyor. Hepsiburada, satışlarının %60'ının İstanbul, Ankara ve İzmir dışından olduğunu paylaşıyor.

E-ticarette Kadının Payı

Özellikle özel ve dikey alışveriş kanalları sayesinde bilinen bir gerçek olan kadınların çocukları için daha çok alışveriş yapmasına Hespsiburada'da değinmiş. Hepsiburada'ya göre kadın üyelerin yaptığı bebek-çocuk alışverişi, kendileri için yaptıkları giyim ayakkabı ve aksesuar alışverişinden daha fazla.

2010 da Hepsiburada.com’a yeni üye olanların %40’a yakını kadın kullanıcılar olurken, kadınların sağlık ve kozmetik alışverişleri toplamda adet ve ciro bakımından %100'ün üzerinde büyüme göstermiş. Sağlık adet %25, ciro %15; kozmetikte ise adette %90, ciroda %130 büyüme sağlanmış.

Türkiye'de E-ticaret

Hepsiburada, Türkiye'de e-ticaretin boyutunu da kendi verileriyle aktarıyor. Türkiye’de 35 milyon internet kullanıcısı olduğunu belirten şirket, kullanıcı sayısına göre dünyada 12. Avrupa’da ise 4. ülke olduğumuzu belirtmiş.

Ülkemizde 2003’te 260 milyon TL, 2009 yılında ise 10 milyar TL olan e-ticaret hacminin 2010 yılı sonunda 15 milyar TL’ye ulaştığı da raporda paylaşılmış. BKM verileri kaynak gösterilerek 2010 yılının ilk 6 ayında kredi kartlarıyla yapılan harcamaların %7'sinin online mağazalardan gerçekleştiğine de yer verilmiş.

Diğer Eticaret Notları:

HepsiBurada.com raporunda bu bilgilerin yanında bazı önemli notlar da paylaşılmış.

- Cep telefonu alışverişinde erkekler kadınları çok geride bırakıyor. - Erkekler oyun/oyun konsollarından çok kozmetik ürünleri satın alıyor. - 2010 yılını daha çok evde oturarak geçirdik. Çünkü rapora göre en fazla satılan ürünler, kitap, film, tv, ev sinema sistemi ve hobi ürünleri ile oyunlardır. - Geçen yıl 5 dakika olan süre sitede kalma süresi, 2010 yılında 10 dakikaya çıkmış. - Son teknolojiye çok meraklıyız. Yeni çıkan notebooklar, cep telefonları, tablet PCler çok satan ve en çok aranan ürünlerin başında geliyor. - TV’lerimiz büyüdü. 2010 yılının en çok satan ürünleri arasında 42 inçlik TV’ler dikkat çekiyor. - 2010 yurtdışı siparişleri de gözle görülür şekilde artış gösterdi. En çok sipariş verilen kategorinin ise elektronik ürünler olduğu belirtilmiş. - Normal zamanlardaki alışverişlere göre, hediye dönemlerinde %30 artış kaydediliyor.

Online perakende sektörünün durumuna ışık tutması açısından Hepsiburada'nın iyi bir hatırlatma yaptığını düşünüyorum. Sadece grup alışveriş dünyasına odaklananların bu alanda da dinamizmin sürdüğünü bilmesi iyi olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.