İlk iPad Gazetesi The Daily Yayında - NY Times'dan Sürpriz Var

İlk iPad Gazetesi The Daily Yayında - NY Times'dan Sürpriz Var

The DailyNews Corporation ve Apple'ın ortak bir projesi olarak gündeme gelen ve dijital yayıncılığın yeni bir boyuta taşımasını sağlayacak iPad'e özel gazete The Daily sonunda ortaya çıktı. Rupert Murdoch'ın büyük bir hevesle üzerinde durduğu The Daily, App Store için de yeni bir dönemin kapılarını açtı.

Murdoc'ın sahne aldığı özel bir etkinlikle tanıtılan The Daily, günlük 0.14 dolara yani haftalık yaklaşık 1 dolar ücretle indirilebilecek. Önümüzdeki yıl 15 milyon iPad tabletin piyasada olmasını beklediğini söyleyen Murdoch, 360 derece görüntüler ve HD videolarla güncel bir yayın olacak The Daily'nin yeni bir iletişim çağına işaret ettiğini söylüyor.

İlk iki hafta boyunca ücretsiz olacak ilk iPad gazetesi, bir uygulamaya sıkıştırılmış gelse de özel bir ekip tarafından son dakika haberleri, eğlence, sanat, kültür, teknoloji gibi çeşitli konularda özel içerikler barındırıyor. Uygulamaya eklenen bazı oyunlar da The Daily okuyucuları arasında özel bir ilişki kurulmasını sağlıyor.

The Daily'nin başarısının nasıl saptanacağı şeklindeki  bir soruya "milyonlarca satış yaparak" cevabını veren Murdoch, bu iki yılın ardından (Apple ile yapılan anlaşma gereği) diğer önemli tablet platformlarında yer alacaklarını dile getiriyor. The Daily şimdilik ABD'den erişilebilir olsa da uluslararası bir medya gücünün gelecekte farklı ülkelere ve farklı tabletlere açılım yapması zaten pek sürpriz olmayacaktır.

The Daily, App Store'da yeni ücretlendirme modelini de başlatıyor. Bu modelle The Daily gibi süreli yayınlar uygulama içinde otomatik abonelik yenilemesinden faydalanabilecek. Böylece Apple'ın kasasına App Store'dan yeni bir musluk daha akacak.

Bu alanda sürpriz bir gelişme de New York Times'dan geldi. Özel bir yayın olmaktan çok kişisel gazetecilik üzerine bir çalışma yapan NY Times, News.me adlı bir iPad uygulaması üzerinde çalışıyor.

News.me, Flipboard'a benzer bir şekilde Twitter paylaşımları üzerinden kişisel bir yayın meydana getiriyor. NY Times'ın bu girişimi The Daily'ye rakip olarak görülmese de günümüz yayıncılığının online kanallara ve bireyselliğe daha evrildiğinin farklı bir açıdan gösteriyor.

Hatırlayacağınız üzere iPad dergilerine gösterilen ilginin zamanla azaldığını paylaşmıştık. Bu durumun iPad gazeteleri için geçerli olup olmayacağını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Türkiye'de bu alanda sürdürülen gelişmeleri de sizinle paylaşacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.