Twitter uzun bir süre iş modeli üzerine kafa yormaktan çok, aldığı yüksek trafiği kaldırmakla uğraştı. Zamanla bu ilgi üzerinden yatırım çeken servis, gün geçtikçe planlarını açığa vurdu. Bugünlerde Twitter'ın 2011'de kazanacağı gelirlerinin 150 milyon dolar olacağı konuşuluyor.
PEW'e göre halen ABD'de internet kullanıcılarının sadece %8'i Twitter'ı kullanıyor ancak yarattığı değer o kadar küçük değil. 2010'da Twitter'ın gelirlerinin 45 milyon dolar olduğunu söyleyen Emarketer'a göre 2011'de bu rakam 150 milyon dolara çıkacak. Yani %200 oranında bir büyüme gösterecek. Emarketer'in 2012 öngörüsü ise 250 milyon dolar.
comScore'a göre Ağustos 2010'da tekil ziyaretçi sıralamasında Myspace'i geride bırakan Twitter, istatistiklere göre sosyal medyaya ayrılan bütçelerin %3'ünü alıyor. Bu açıdan bakıldığında Twitter'ın payı küçük görülse de sunmaya hazırlandığı servislerle en yüksek potansiyele sahip servis olduğunu söyleyebiliriz.
Emarketer'ın diğer sosyal ağların gelirlerini üzerine yaptığı araştırma Twitter'a parlak bir gelecek vaadediyor. Buna göre Facebook'un gelirleri 2011'de %100'den fazla büyüyerek 4 milyar dolara çıkarken, 2012'de 5.7 milyar dolar oluyor.
Bir süre önce satışa çıkarılan MySpace'in gelirleri ise 288 milyon dolardan, 2011'de 184 milyon dolara, 2012'de ise 156 milyon dolara düşüyor.
Twitter 2011 yılı içinde hem reklam altyapısını de analiz sistemini sunmaya hazırlanıyor. Üstelik Twitter yalnızca reklam yayını üzerinden değil, profil pazarlaması üzerinden de önemli bir gelir elde ediyor. Dell'in oluşturduğu @DellOutlet hesabından 6.5 milyon dolar gelir elde ettiğini açıklaması da Twitter'ın bu modelle para kazanmaya devam edeceğini net bir şekilde gösteriyor.
Konum tabanlı özellikleri hakkında önemli ipuçları veren Twitter'ın farklı dilleri desteklemeye başlaması ve yeni ülkelere trend sistemini açması, bu konuda da yeniliklerin yakın olduğunu ve yerel reklamların destekleneceğini gösteriyor.
Geleneksel meyda araçlarına yatırılan bütçelerin sosyal medyaya yönlendirilmesi de Twitter'a kar sağlayacak bir diğer durum.
Kısacası Twitter'ın bu yıl 150 milyon dolar gelir sağlamasının ve adından sıkça söz ettirmesinin önünde herhangi bir engel bulunmuyor, tabi büyük bir teklif karşılığında servis satılmazsa.
Görsel kaynak: Bakerella
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap