Webrazzi 2010'da da birden çok kategoride aday olan Fizy'ye erişim mahkeme kararıyla engellendi. Birkaç haftadır MÜ-YAP ile sorun yaşadığı ve artık çözüme ulaşılamadığı yönünde haberlerini aldığımız servis, 17 Aralık 2010 tarihinde Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararıyla engellenmiş.
Telif hakları konusunda uzun süredir MÜ-YAP'la görüşmeler yapan Fizy'nin bir süredir kurumla iletişiminin tıkandığını duymuştuk. Yüzyüze görüşmelerin yapılmış olmasına rağmen telif hakları konusunda sıkıntıların aşılamadığı da bize aktarılan bir diğer konuydu.
Geçtiğimiz haftalarda engellemenin gerçekleşeceği duyumlarını da almamıza rağmen bu konuda kesinleşen bir durum olmadan haber yapmak istememiştik ki, bugün konunun neticelendiğini gördük.
Güncelleme: MÜ-YAP başkanı Bülent Forta, Fizy'nin durumu hakkında DipNot.tv'ye açıklamalarda bulunmuş. Yazının sonunda okuyabilirsiniz.
Geçtiğimiz aylarda yayınladığımız infografikten alıntı yapacak olursak, aylık 6.2 milyon tekil ziyaretçiye ulaşan servis 150 milyon sayfa görüntülemesi yapıyordu. 500 binden fazla kayıtlı üyesi bulunan Fizy'de ziyareçiler sitede ortalama 36 dakika vakit geçiriyordu.
Kurulduğundan beri MÜ-YAP ve diğer müzik şirketleriyle ilişkide olan servisin, dünyada bilinen bir servis olduktan hatta Mashable Awards gibi yarışmalarda finalde yarışmaya layık görüldükten sonra mahkeme kararıyla engellenmesi üzücü bir gelişme.
Son dönemde Türkiye'den çıkmış önemli internet girişimlerinden olan Fizy'nin, MÜ-YAP ile sorunu ne boyutta olursa olsun bir şekilde çözülmeli diye düşünüyorum. MÜ-YAP tüm klip arşivinin YouTube'deki kanalında yayınlarken, içeriğinin çoğunu YouTube'den alan Fizy'nin bu noktada bir anlaşma zemini bulacağını umuyorum.
DNS adresimizi değiştirerek erişebildiğimiz Fizy, şu anda bakıma alınmış gibi görünüyor. Yani, erişimi engellenen Fizy, malesef erişilebildiğinde de kullanılabilir durumda değil.
Güncelleme: MÜ-YAP başkanı Bülent Forta, Fizy'nin durumu hakkında DipNot.tv'ye açıklamalarda bulunmuş. Yorumsuz olarak yayınlıyoruz.
Fizy bizim üyelerimizin şarkılarını kullanıyor ama bize hiç telif ödemiyor. TTnet, Turkcell, Avea gibi portallar sundukları şarkıların teliflerini düzenli olarak öderken biz fizy'ye ayrıcalık tanıyamız.
Fizy ile bu karardan önce 7 ay içinde 20'ye yakın toplantı yaptık. 5 ayrı iş planı sunduk. Ama kendileri hiçbir plana yanaşmadılar. Şu ana kadar geçmişe dönük 80 milyar borçları var, ödemedikleri gibi ödemeye de yanaşmıyorlar.
Fizy eskiden bir arama motoru şeklinde çalışıyordu. O şekilde dailymotion gibi bir siteydi. Ama 2010 yılında liste yaptıran bir siteye dönüştü. Bu haliyle başka müzik sitelerinden bir farkı kalmadı. Bundan dolayı da piyasada haksız rekabet doğdu. Biz Müyap olarak hukuka müraacat ettik ve savcılık karar verdi. Fizy de hakkını mahkemede arayabilir. İnternet özgürlüğü, insanların haklarını çalma özgürlüğü değildir. Biz sanatçıların haklarını koruyan bir örgütüz. Fizy bize, şarkıları 100 liralık kullanırız ama 5 lira öderiz diyorlar. Bunu asla kabul edemeyiz.