Twitter'in Değeri 3 Milyar Dolar mı?

Twitter DolarGeçtiğimiz günlerde yerel trendlere Türkiye dahil bir çok ülkeyi ekleyen Twitter'ın tahmini değeri 3 milyar dolara koşuyor. Gerçek zamanlı paylaşımın merkezi olan Twitter için yatırımcıların sırada beklediği ve Google'ın 5 milyar doları gözden çıkardığı konuşuluyor.

Yeni reklam ve analiz alt yapılarıyla kararlı bir iş modeli kurmaya çalışan Twitter, TechCrunch'ın duyumlarına göre yeni bir yatırım turunun eşiğinde. Twitter'ı 3 milyar dolar değere ulaştıracağı konuşulan yatırımın 100 milyon doları aşkın olması bekleniyor.

Twitter'ın şu anda aldığı yatırım 160 milyon dolar, yani 100 milyon dolarlık bir yatırım ile toplamda çeyrek milyar doları aşkın yatırımın sahibi olacak. Benzer bir durumda olan Zynga'ya 219 milyon dolar yatırımla 4 milyar dolar değer biçildiğini hatırlıyoruz.

Twitter'a yatırımda bulunmak isteyenlerin sayısı henüz bilinmese de Facebook, Groupon ve Zynga'nın yatırımcısı olan Rus DST grubunun adı öne çıkıyor. Twitter için adı geçen diğer önemli isim ise Google. Buzz ile istediği ilgiyi yakalamayan ve gerçek zamanlı aramada Twitter'ın yükselişini farkeden Google'ın, yatırım yapmaktan çok Twitter'i satın almak için 5 milyar doları gözden çıkardığı söyleniyor.

Facebook'un büyük adımlar attığı son dönemde Google'ın Twitter'ı satın alması elbette rekabete farklı bir boyut getirecektir. Fakat Twitter'ın gelecek planlarının buna izin verip vermeyeceğini de düşünmek gerekiyor.

Bu tür büyük değerlemeler tartışılırken Eylül ayında sosyal ağ devi Facebook'da bu tartışmalardan nasibini almıştı. 33 milyar dolarlık değerleme söylentileri pek akla yatkın gelmezken, Forbes'un Facebook'a biçtiği fiyat 23 milyar dolar idi. Google'ın hisseleri karşılığında biçilen değeri ise 165 milyar dolar olarak paylaşılmıştı.

Bu değerlemeler şirketlere farklı açılardan bakılarak yapılıyor. Sağlıklı bir değerleme için ise şirketlerin daha önceki satın almaları ve sektörün geleceğini göz önünde bulundurmak daha mantıklı görünüyor.

Görsel Kaynak: ecblogger

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.