Web 2.0 Summit: Morgan Stanley İnternet Raporu

Web 2.0 Summit: Morgan Stanley İnternet Raporu

Web 2.0 Summit - San Francisco’da en ilgi çekici ve büyük resmi görmemizi sağlayan sunum yine Morgan Stanley sunumu olarak gözümüze çarptı. Mary Meeker'ın yaptığı sunumda günümüz internetine dair çok değerli veriler paylaşıldı.

Dünyadaki internet nüfusunun %46’sı Amerika ve BRIC diye adlandırılan (Brezilya, Rusya, Çin ve Hindistan) ülkelerden oluşuyor. Amerika’da internete girme oranı %76 civarındayken, 61 milyon internet kullancısı olmasına rağmen internete girme oranı %5 olan Hindistan’ın önümüzdeki yıllardaki internet potansiyeli en büyük fırsat olsa gerek. Aynı Çin’de olduğu gibi Hindistan’da da önümüzdeki yıllarda global devlere kafa tutan Baidu, Tencent, AliBaba gibi yerel devler görebiliriz.

Raporda Türkiye’deki 3G kullanım oranı ve rakamı biraz eski kalmış, doğru rakam olan 16.6 milyon ile Türkiye’nin 3G abone sayısı bakımından Polonya, Tayvan gibi ülkeleri geçtiğini söyleyebiliriz.

Facebook’da gerçek adımız soyadımızla sanal dünyada var olurken, Çin’de tam tersine takma ad ile girilen Tencent sitesinin kullanıcı sayısı 637 milyon’a ulaşmış! Ayrıca Tencent sitesinin gelir modeli reklam üzerine de kurulu değil. 2009 yılında dijital eşya satımından 1.4 milyar dolar kazanan firma, aslında bize Facebook’a ne kadar odaklandığımızı ve pazarın tamamını kaçırdığımızı gösteriyor. Facebook’un da 620 milyon üyesi olduğu belirtilen raporda, Tencent’in pazar değerinin 41 milyar dolar olduğu belirtilmiş.

Harcanan zamana göre değerlendirildiğinde internetin alması gereken reklam gelirini alamadığı aktarılan raporda, global pazarda internetin 50 milyar dolarlık bir reklam geliri potansiyeli olduğu belirtilmiş. Ulaştıkları kitleler değerlendirildiğinde Texas Poker oyunu Amerikan Idol ile Windows Live Messenger’ın ise Fringe dizisi ile eşdeğer olduğu belirtilmiş.

En çok takip edilen Twitter kullanıcı ve markaları listesinde ilk 20’de herhangi bir Türk markası veya kullanıcısı yok.

Pazar değerine göre internet firmaları değerlendirildiğinde Apple 2004 yılındaki 22 milyar dolar pazar değerinden 2010 yılında 290 milyar dolara çıkmış gözüküyor. İlk 20‘deki Tencent, Baidu ve AliBaba Çin’e ait üç firma olarak dikkat çekiyor.

Mary Meeker'ın sunumuna aşağıdan Web 2.0 Summit'te sunulan rapor ve diğer sunumlara Web 2.0 Summit sitesinden ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.