2008 yılında başkan seçilen Barack Obama hatırlanacağı üzere oluşturduğu sosyal medya etkisi ile gündeme oturmuştu. ABD 2 Kasım'da ara seçimlere giderken, internet dünyasının popüler konusu yine sosyal medyanın seçimlere etkisi.
Obama'nın 2008'de yaptığı sosyal medya stratejisini hatırlayacak olursak, Chris Hughes ve David Plouffe tarafından yürütülen online kampanyalarla milyonlarca seçmene ulaşılmış ve 500 milyon dolar bağış toplanmıştı. Sosyal medyanın tecrübeli siyasetçisi Obama, bugün ise bir yandan kampusleri gezerken bir yandan da Silikon Vadisi'inin tepe isimleriyle görüşüyor. Obama'nın Apple CEO'su Steve Jobs ile konuşması ve Google başkan yardımcılarından Marissa Mayer ile akşam yemeği yemesi dışarıya yansıyanlar.
Peki sosyal medya siyasi seçimlerde gerçekten işe yarıyor mu?
Sosyal medya etkileşimli ve hedefe yönelik kullanıldığında bu sorunun yanıtı evet. USA Today, seçimler yaklaştıkça seviyesiz seçim reklamlarının da arttığına ve bu reklamların önemli bir kısmının finansman kaynaklarının karanlıkta kaldığından bahsediyor. Sosyal medya araçları doğru kampanyalar ile birleştirildiğinde şeffaf ve sıcak bir temas oluşturarak bunun önüne geçebiliyor.
Geçtiğimiz günlerde 2 rakibini geride bırakarak Calgary'nin(Kanada) yerel seçimlerini kazanan Naheed Nenshi, sosyal medyanın siyasi seçimlerde nasıl bir rol oynadığını göstermek açısından iyi bir örnek. Neshi, sosyal medyayı ciddiye aldıklarını, Facebook ve Twitter'ı sadece bir duyuru/bülten yayınlama aracı olarak kullanmak yerine ikili diyalog ile seçmenlerine yaklaştıklarının altını çiziyor.
Profesör Ron Strand ise Neshi'nin kampanyasında dikkat çeken özellikleri şöyle sıralıyor;
- Frekans: Sosyal medyada hedef kitle ile doğru sıklıkta iletişime geçmek gerekiyor. Ne sosyal medya da kaybolacak kadar seyrek, ne de rahatsız edecek kadar sık. Frekans, özellikle kazanılmak istenen kitle için pozitif etki ile negatif etkiyi ayıran kilit özelliklerden.
- Geleneksel medya: Sosyal medyayı kendi içinde düşünmemek, gazete, TV gibi geleneksel medya kanallarıyla da etkileşime sokmak bir diğer temel nitelik. Bu duruma gösterilebilecek son örnek Facebook Places'in resimli reklam panolarında kullanılması olabilir.
- Gerçek dünya: Her ne kadar sosyal medya faaliyetleri dijital bir dünyada yürütülse de insanlarla gerçek dünyada etkileşim kurmak ve etkinlikler düzenlemek Neshi'nin başarıyla kullandığı bir yöntem olmuş.
- Etkileşim: Hızlı ve çokça geri dönüş alabildiğiniz bir ortamda bunlara yanıt vermek ve söylenenleri değerlendirmek de bir o kadar zordur. Neshi bu noktada da doğru bir yol izlemiş.
- Odaklanma: Strand, Neshi'nin kampanyalarında hiç TV reklamına rastlamadığını ve ana mecranın sosyal medya olduğuna dikkat çekiyor.
Bu dikkat çekici başlıklara ek olarak şunların da sonuca etki edeceğini söyleyebiliriz:
- Erken müdahale: Sosyal medya kampanyaları ile seçim öncesi fikir toplamak adına etkin bir mecra. Özellikle negatif geri dönüşleri almak ve erken müdahaleler yapmak hayat kurtarabilir.
- Hedef kitle: Hedef kitlenin seçimi tüm sosyal medya stratejisinin başarısını etkileyen faktörlerden biri. Özellikle gençlerin sosyal medya ve mobil internet kullanımı düşünüldüğünde bu kitleye odaklanmak ve onların dilinden konuşmak önem arzediyor.
- Merkezi yönetim: Sosyal medyada bir çok kanaldan canlı olarak iletişime geçmek, adayların kendini farklı şekilde ifade etmesine neden olabilir. Merkezi bir yönetim ile tek bir ağızdan tüm kanallara yön vermek başarının anahtarlarından biri.
- Etkiyi paylaşmak: Özellikle gerçek dünya ile kurulan iletişimlerde sosyal medyada bunu pozitif şekilde yansıtmak ve konuşulmasını sağlamak başarıyı yükseltecek bir yol.
- İçerik ve arama: Seçim sürecinde doğru bilginin aktarılması çok önemli. O nedenle kaliteli içerik oluşturmak ve internetin en büyük aktivitesi olan arama motorlarında bunları yükseltmek seçimin kaderini belirleyebilir.
- Kaynak: En iyi örneğini Obama kampanyasının verdiği bu başlığa parasal desteğin yanısıra, her türlü kampanya faaliyeti için görev desteği aranmasını ekleyebiliriz.
Bu ve bu doğrultuda eklenecek fikirler derin konularda dahi sosyal medya aracılığı ile insanların fikirlerini değiştirmesine neden olabilir. Türkiye'de referandum seçimlerinde bir kaç şekilde gördüğümüz sosyal medya hareketliliğinin önümüzdeki seçimlerde nasıl kullanılacağını merakla bekliyoruz. Bu konuda sizlerin de fikirlerini almaktan memnun oluruz?