Tek ürün satan fırsat siteleri, özel alışveriş ve grup satın alma derken Türkiye e-ticaret pazarının yeni oyuncuları arasına bu indirimleri toplayan servisler de girmeye başladı. Daha öncede paylaştığımız gibi FırsatBuFırsat'a Yonja Media'nın yatırımı olmuştu. Bu alanda yabancı bir servis olan Yipit'in geçtiğimiz dönemde 1.3 milyon dolar yatırım alması ise gözleri bu alana çevirdi.
Oldukça yoğun bir rekabetin yaşandığı Amerika'da sektörünü takip eden ve bu dinamik sektöre ayak uyduran Yipit'in kurucularından Vinicius Vacanti, stratejilerini ve yatırım almalarının sırrını blogunda paylaştı. Biz de hem Vacanti'nin sırlarını hem de bu Grupanya'nın da yatırımcısı olan Cem Sertoğlu'nun tavsiyelerini sizinle paylaşmak istedik.
Başlangıçta çok şanslı olmadıklarını söyleyen Vacanti, bu sektörde varolmanın temelini kullanıcıları kendine çekmekte görüyor. Servisin ilk zamanlarında kullanıcıları yakalayamadıkları için yatırımcıların kendileriyle ilgilenmediğini ve diğer yatırımcılarla görüşmeyi bırakıp kendi çevrelerinden küçük bir yatırım topladıklarını dile getiren Vacanti, yine de potansiyel yatırımcılarla ilişkiler kurulmasını da öneriyor.
Bir servis prototipini hazırlamanın önemli olduğunu söyleyen Vacanti, Yipit'in günlük fırsatlara odaklandığı zaman da istedikleri ilgiyi yakaladığını aktarıyor. E-posta bilgilendirmesi ile istenen kategorileri istenen sıklıkta kullanıcılarına gönderen Yipit'in genç kurucusu, yeni bir yatırım aradıklarında bu işe hakim olduklarını gösterdiklerini ifade ediyor. 130 civarı fırsat sitesini analiz eden ve en iyi fırsatları sunan Yipit'in API desteği ile kendini besleyen servislerin de çıkmasını amaçlanıyormuş.
Cem Sertoğlu da toplayıcı siteler ve yatırımcıların dezavantajlı bir durumda kalmaması için bu servislerin katma değer üretmesi gerektiğini, fırsat sitelerine tam bağımlı olmaması gerektiğini söylüyor.
"Aggregator'ların kaderinin bir ölçüde fırsat sitelerinin işbirliğine dayalı olması yatırımcıları düşündürebilecek bir faktör."
diyen Sertoğlu, kullanıcılarının tercihlerini öğrenip fırsatları ona göre filtrelenmesini ya da belli bir demografik segmente odaklanıp fırsat sitelerinin hayatının kolaylaştırılmasını tavsiye ediyor.
Bir yatırımcı gözüyle durumu değerlendiren Sertoğlu'nun görüşleri aslında diğer fırsat sitelerinin geri dönüşleriyle de doğrulanıyor. Zira sektörde toplama servislerinin fırsat sitelerine henüz büyük bir trafik/satış yönlendirme yapmadığı biliniyor. Dolayısıyla bu alanda rekabet ortamının oluşması, fırsat sitelerinin elinde olduğu kadar toplama servislerinin verimli bir strateji oluşturmasına da dayanıyor.