İnternetin sağladığı özgür iletişim ortamı her zaman, herkes tarafından aynı şekilde algılanmayabiliyor. Bazıları için büyük bir nimet olan internet, başkaları için ciddi rahatsızlıklar doğurabiliyor. Bunun en büyük çaptaki iki örneğini Türkiye'nin YouTube yasağında ve Çin'in Google ile sonu gelmek bilmeyen sansür savaşlarında görüyoruz.
YouTube yasağını zaten bilmeyen yok ama eğer Çin'in Google ile ilgili sorunlarını takip edemediyseniz süreci daha iyi anlayabilmek için daha önce bu konuyla ilgili yayınlamış olduğumuz birkaç farklı habere göz atabilirsiniz.
Fakat sansür konusunda Çin yalnız değil. Pek çok ülke zaman içerisinde, Google'ın farklı servislerindeki farklı verilerden rahatsız oldu ve Google'dan sansür taleplerinde bulundu. Google geçtiğimiz Nisan ayında hangi ülkelerin kendisinden ne tip sansür taleplerinde bulunduğunu gösteren bir araç hazırlamıştı.
Bu araç bugün yenilendi, geliştirildi ve adını değiştirerek yeniden yayınlandı…
Google bu aracını daha da geliştirdi ve adını "Goverment Request Tool"dan "Transparency Report"a dönüştürerek bugün güncelledi. Artık hangi devletin Google'dan ne gibi taleplerde bulunduğunu ve bu hangi Google servislerinin hangi ülkelerden ne kadar trafik aldığını görsel olarak takip etmek mümkün... Bu araç sayesinde örneğin YouTube'un Türkiye'den aldığı trafik oranının yasaktan nasıl etkilendiğini görebilirsiniz.
Fakat Google'ın "şeffaflık raporu" olması gerektiği kadar şeffaf değil. Çünkü sansürcü ülkeler arasında başı çeken Çin'in taleplerini bu araç üzerinden görebilmek mümkün değil. Google, Çin'in sansür taleplerini bir devlet sırrı olarak değerlendirdiğini ve bu yüzden bu ülkenin taleplerini şu an için yayınlayamadıklarını söylüyor. Yine de Google'ın şu an için aktif olan diğer bir aracı Çin'de hangi servisinin ne durumda olduğunu görmeye olanak veriyor.
Google ayrıca bu araç üzerinden açıklanan diğer sansür taleplerinin de %100 doğru olmayabileceğini de belirtiyor. Örneğin çok az sayıda sansür talebi gelen ülkeleri Google bu listeye dahil etmiyor. Diğer yandan devam eden yasal süreçleri etkileyebilecek, halk güvenliğini riske atabilecek, diğer bir deyişle "hassas" olan konulardaki talepler de yine bu listede yer almıyor.
Bu kısıtlamalara rağmen Google'ın şeffaflık raporu yine de pek çok konuda fikir verebilecek bilgiler içeriyor. Örneğin (Çin hariç) Google'dan en çok talepte bulunan ülke, özgürlükler diyarı olarak tanınan ABD. İngilizce içeriğin dünya çapında çok daha yaygın olması ABD'nin 4287 sansür talebini bir yere kadar açıklayabilir. Benzer şekilde İngiltere de 1343 sansür talebi ile Google'dan en çok "ricacı olan" 4. ülke konumunda.
İkinci sırada 2435 taleple Brezilya, 3. sırada ise 1430 taleple Hindistan yer alıyor. 1000'i geçen 5. ülke ise 1017 talep ile Fransa. Türkiye ise listede sadece 51 taleple yer alıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap