Online Terapi Merkezi Terapi.com Yayında

Online Terapi Merkezi Terapi.com Yayında

Geçtiğimiz Mayıs ayında düzenlenen Webrazzi Gündem: İnternet Girişimciliği toplantısının Demorazzi bölümünde bir çok girişimciye girişimlerini tanıtma imkanı vermiştik. Orada tanıtılan 7 girişimden biri olan Terapi.com beta sürümüyle yayına girdi. Terapi.com’un kurucularından olan Önder Eren ile terapi tadında bir röportaj yaptık. :)

Reyhan Çepik: Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Önder Eren: 33 yaşındayım. Viyana Avusturya doğumluyum ve 8 yaşından beri de İstanbulda yaşıyorum. İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Mühendisliğinde okurken de iş hayatına atıldım. 1. sınıf devam ederken, bilgisayar yazılım ve donanım satış şirketi kurarak atladığım ticaret hayatında, iflah olmaz bir  tutku ile devam ediyorum. Bunu kapatıp Zenger Teknik Donatımda 3D ve CAD alanlarında 1 sene kadar çalıştım yine okulla eşzamanlı. Sonra önce Dijital Fikirler New Media'yı kurdum. Ortaklığım bozulunca kapatıp hali hazırda devam eden Mavi Kelebek New Media'yı kurdum. 2001 krizinde 1 sene kadar şirketimi kapatmadan ama tam zamanlı olarak, Star TV'de Sanal Stüdyo departmanında önce 3d tasarımcı sonra Bölüm Şefi olarak çalıştım. Fakat babadan gelen girişimci damarım yüzünden, müdürlüğe giden yola rağmen kendi isteğimle oradan da ayrıldım.  2007 yılında çok kısa bir sürede tamamen kendi soket serverımızı yazarak, büyük hacimli bir oyun sitesi inşaa ettik. O proje sırasında bir daha kimseye birşey üretmeme kararı aldım. Tamamını kendimiz finanse ederek 1 senede TakasMerkezi.com isimli, dünyanın ilk ve hala tek bireysel barter, çoklu takas sitesini hayata geçirdik. 2008 Haziranı sonunda Techcrunch-Webrazzi Meetup'ın seçilen 5 girişiminden biri olarak StartupPad'de de lansman yapma şansımız oldu. TakasMerkezi.com ile başlayan maceramız, kurucu ortağım Hakan Tekinaslan ile de devam edecek.

R.Ç: Şuan üzerinde çalıştığınız projeniz olan Terapi.com’dan bahseder misiniz?

Ö.E: Terapi.com yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştığımız bir proje. Aslında kökeni bizim, varolan gecikmeli ve maliyetli görüşme altyapılarına alternatif bir sistem geliştirme çabalarımıza dayanıyor.

Thor ismini verdiğimiz bu altyapıda, video, ses, beyaz tahta, dosya yönetim gibi imkanları da kurgulamıştık. Bu sistemi de paket hale getirmeyi hedeflemiştik. Böyle birşeyi anlatmanın en güzel yolu, vitrin bir projeye sahip olmak tabi ki. Yani paketleyeceğimiz bu sistemi kendi projelerimizde de kullanıyor olacağız. Terapi.com bunlardan ilki.  Domaini yabancı bir domain simsarından satın aldık. Terapi.com üzerinde amacımız,  psikologlar ile koçları bir araya toplamak ve danışanların da  bu geniş havuzdan, online terapi ve online koçluk hizmeti almalarını sağlamak.

Türkiye'de malesef kültürel bariyerler sebebi ile özellikle terapi hizmeti almak büyük bir sorun. İstatistiklere göre depresyon en yaygın 5. rahatsızlık. Bunun yanında cinsel sorunlar, çoğunlukla psikolojik sebeplere dayansa bile, çare arama noktasında utanıyoruz. Özellikle de erkekleri düşündüğünüz zaman tek kelime ile kitleniyorlar yüzyüze terapi alma ihtimali karşısında. Bunları da geçiyorum, modern çağ artık bireylere sorunlarına çare aramak için zaman da bırakmıyor. Her hafta düzenli olarak üstelik te çalışma saatleri içerisinde bir terapiste gitmek neredeyse imkansız.

Bu faktörler bir araya gelince, ruh sağlığımızla ilgili problemleri öteliyor ve öteledikçe de büyütüyoruz. Tabi ki yurtdışındaki vatandaşlarımızı da unutmamak lazım. Özellikle terapi hizmeti, kültürel kodlara sahip bir hizmettir. Almanya'daki bir psikologa 'kayınvalidem yaptığım hiçbirşeyi beğenmiyor. Eşimi de dolduruşa getiriyor. Evimizden gitmesini istesem eşim annesine karşı düşmanlık beslediğimi düşünecek ve çok kızacak. Kaldığı sürece eşimi zehirlemeye devam edecek.....'  diye klasik bir kaynana problemini açmaya kalkarsanız yüzünüze şaşkın şaşkın bakar, paranıza da yazık olur :) Ona bu durumu anlatamazsınız.

Bu sebeple yurtdışındaki Türklerin de büyük bir ihtiyacını karşılayacağız. Eğer hızlı, güvenilir ve arz-talep dengesi sayesinde de fiyatların makul olabileceği bir platform inşaa edersek, tüm bu sorunlara çare olabileceğimizi düşündük.

R.Ç: Terapist kadronuz kimlerden oluşuyor? Terapi.com’da bütün konularla ilgi bir uzman bulabilir miyim?

Ö.E: Terapi.com' da terapistler ve koçlar bir arada bulunuyorlar. Terapistlerden mesleki yeterliliklerini belgeleme noktasında diploma zorunluluğunu şart koşuyoruz. Koçlardan da keza, uzmanlıklarını kanıtlayabilecekleri sertifikalarını istiyoruz. Biz site olarak arz ile talebi bir araya getiren aracı görevi üstleniyoruz. Terapi ve koçluk hizmetlerinin tüm kategorilerinde zamanla birden çok danışman bulmak, terapi.com'da mümkün olacak. Halihazırda açılmadan sadece bir ilanla, 50’ye yakın CV aldık.  Bunların 10 tanesi ile de açılışa yetiştik.

R.Ç: Seans sırasında yapılan görüşmeler kayıt altına alınıyor mu? Gizlilik konusunda ne gibi uygulamalarınız var?

Ö.E: Mimarimizin bir avantajı da bu aslında. Hiçbir suretle site olarak görüşmeye müdahil olma veya kayıt alma şansımız yok. Sistemimiz en yakın anlatımla Skype gibi çalışıyor. Tarafları birbirine bağladıktan sonra aradan çekiliyor ve taraflar, birbirlerinin internet bağlantısı ile görüşme yapıyorlar. Bu da tabi ki hem gizlilik noktasında hem de bizim açımızdan maliyet noktasında büyük avantaj yaratıyor. Tabi ki analog yöntemlerle taraflardan birinin görüşmeyi kaydetmesini kimse engelleyemez. Örneğin bir ekran yakalama programı ile veya ekrana doğrultulmuş ama kameranın görüş alanına girmeyen bir başka kamerayla.

Sitemizde bir destek imkanı da asenkron bir iletişim metodu olarak yazılı destek ile yapılabiliyor. Burada da danışanlar sabit bir bedel karşılığında taleplerini  danışmana mesajla iletiyorlar. Bunun da özellikle canlı görüşme öncesinde danışmanı tanımak amacıyla veya görece daha hızlı danışılabilecek sorunlarda kullanılacağını tahmin ediyoruz.

R.Ç: Ücretlendirme ve ödeme koşullarınız nelerdir?

Ö.E: Ücretlendirme, canlı danışmanlık hizmetinde asgari 1 TL / dakika olabiliyor. Üstüne hiçbir şekilde müdahale etmiyoruz. Bu sebeple arz-talep dengesi kendiliğinden kurulacaktır. Benim tahminim dakika ücreti 1.5-2 TL arasında dengelenir.  Yazılı destekte de 5 TL/mesaj  rakamının altına düşülemiyor. Yine üst limite sahip değiliz. Danışanlar hizmet öncesi siteye para yatırıyorlar ne kadar hizmet alacaklarını ve kimden alacaklarını hesaplayarak.  Sitedeki sanal cüzdanlarına, Kredi Kartı, Mobil Ödeme (Turkcell ve Avea), EFT-Havale veya Cep Bank yöntemleri ile para yatırabiliyorlar. İlk ikisi anında hesaplarına yansıyan ve doğal olarak hizmet alımına geçebilecekleri yöntemler. Son ikisi ise tabi ki bankaların transfer saatleri ve operatörlerimizin kontrol işlemleri sebebi ile gecikmeli ödeme metodları. Talebe göre PayPal'ı da entegre edeceğiz.  Mümkün olduğu kadar çok ödeme kanalı oluşturmak istiyoruz.

R.Ç: Sadece video konferans şeklinde mi destek veriyor sunuz?

Ö.E: Konferans denemez aslında. Sadece birebir görüşme şeklinde bir canlı destek sistemi mevcut. Bunun haricinde daha önce de dediğim gibi yazılı destek metodu ile de danışmanlık almak olası. Bir sonraki fazda ki geliştirmeye devam ediyoruz ve çok ta uzun sürmeyecek bu hizmeti de sunmamız, danışmanların web kameraları vasıtası ile kısa videolar kaydederek bunları ister bedava ister küçük bir ücret karşılığı, danışanlara sunabilmelerini sağlayacağız. Bu şekilde danışmanların değişik problemlere yaklaşımlarını da önceden izleyerek, hizmet alımına karar vermek mümkün olacak. Burada mutlaka belirtmem lazım. Bizim tek amacımız danışmanlık hizmetine aracılık etmek te değil. Terapi ve koçlukla ilgili her konuda içerik üreten ve içeriğin yetersiz kaldığı yerde danışmanlığın bir tık ötede olduğu bir platform yaratmak hedefimiz. Bu sebeple her danışmanın adisoyadi.terapi.com formatında da bir web sitesi olacak. Buradan makalelerle bilgi paylaşımı yapmalarına da teşvik edecek mekanizmalar tasarladık.  Bu konularda merak edilen birşey olduğunda, Türk insanının elinin tarayıcının adres satırına gitmesini ve terapi.com yazmasını istiyoruz.

R.Ç: Sosyal sorumluluk adına bir uygulamanız olacak mı? Ülkemizde maalesef psikolojik destek almak çok pahalı. Zaman zaman uzmanların istediği saatlik ücretler dudak uçurtan cinsten olabiliyor. Maddi durumu yeterli olmayan kişilere yada öğrencilere yönelik bir çalışmanız olacak mı?

Ö.E: Çok güzel bir noktaya değindiniz. Kesinlikle sosyal sorumluluk hedefli hareketler göreceksiniz Terapi.com' da. Bununla ilgili bir çok planımız var daha bu projenin hayalini kurduğumuz günlerden beri. Sadece önce sitemizin tutunması ve kitlelerce benimsenmesini hedefliyoruz.

R.Ç: Son olarak diğer bir projeniz olduğunu bildiğimiz cevaplıyor.com’dan kısaca bahseder misiniz?

Ö.E: Terapi.com tamamen niş bir alana odaklı ilk ürünümüz bu alandaki. Fakat hem başka nişlerde hem de daha genel bir çatı altında planlarımız var. Bir niş site daha açılacak yakında. Bundan hemen sonra da Cevapliyor.com ile tüm uzmanlıkları kapsamak üzere hamle yapacağız. Üstelik tüm bunların süreleri de çok uzun olmayacak çünkü kendimizi klonluyoruz. 2. sitemiz neredeyse  hazır, birebir aynı görselle yayına en fazla 1 ay içerisinde çıkacak.

R.Ç: Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz ve bol şans diliyoruz.

Ö.E: Ben de Webrazzi'ye çok teşekkür ediyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.