Geçtiğimiz Temmuz ayında iPad Türk kullanıcılar için görücüye çıktı. Kimileri iPad için oldukça gereksiz bir cihaz dese de, kimileri için bir tutku halini almaya başladı bile. iPad’ine kavuşan bir çok kullanıcı App Store’dan çeşitli uygulamalar indirmeye başladı. Ben de sizler için App Store’dan işinize yarayacağını düşündüğüm çeşitli iPad ve iPhone uygulamalarını inceledim.
Sağlık Uygulamaları:
Calori Counter: Diyet yapanlara ve beslenmesine dikkat edenlere yönelik oldukça keyifli bir uygulama. Kişilerin yaşına, mesleğine hatta yaşadığı iklime göre bile günlük olarak alması gereken bir kalori miktarı var. Eğer bu miktarı ve yediğiniz yemeğin kaç kalori olduğunu biliyorsanız, bu uygulama tam size göre. Her öğünde yediğiniz miktarı, yaptığınız egzersizde harcadığınız kalori miktarını girdiginizde size daha ne kadar kalori yakmanız konusunda rehberlik yapıyor. Bu uygulama son dönemlerde bir çok diyetisyen tarafından öneriliyor.
İperiod: Appstore’da sağlık başlığı adı altında yüzlerce uygulama var. Bu uygulamalar içinde sadece kadınlara yönelik bir çok uygulama yer alıyor. iPeriod uygulaması ile son gerçekleşen regl tarihlerinizi kaydedebilir, regl dönemlerinizde vücudunuzda oluşan değişiklikleri (kilo, ağrı, migren, akne) ve ruh halinizi kaydedebilirsiniz. Bu uygulama sadece kadınlara yönelik gibi görünse de ben bunu eşlerin de kullanmasından yanayım. Bu hassas dönemlerin tarihlerini onlarında bilmesi gerektiğine inanıyorum. :)
My Own Diary: Bir günlük formatında hazırlanan bu uygulama ile günlüğünüz her an elinizin altında. Günlüğünüzün rengini, yazı karakterlerini kendiniz seçebilirsiniz. Bu uygulama genç kızlar tarafından tam not almış.
First Aid White Cross: Kullanıcılar için çok popüler olmasa da ben bu uygulamayı paylaşmak istedim. Ölü vakitlerinizde (yolculuk vs) bedava olan bu uygulamaya bir göz atabilirsiniz. Bazı bilgiler vardır mutlaka öğrenmemiz gerekir, ama nedense hep erteleriz. İlk yardım da bunlardan bir tanesi. Uygulama içerisinde yanık, kalp durması, kırık, boğulma gibi kaza durumlarında yaralıya nasıl müdahale etmeniz ve hangi numaraları aramanız gerektiği paylaşılmış.
Men’s Health: Erkeklere yönelik olan bu uygulama aslından bir erkek dergisinin iPad uygulaması. Dergi her ay yayınladığı bir çok konuyu, iPad uygulamasında da yer veriyor. Spordan, cinselliğe, ekonomiden, modaya kadar bir çok konu paylaşılıyor. Erkeklerin bu uygulamayı tercih etmelerinin en büyük sebeplerinden bir tanesi, özel vücut geliştirme eğitmenleriyle birlikte hazırlanan 56 adet egzersiz videosu.
Eye Chart Pro: Bu uygulama klasik göz doktorlarının kullandığı tabloyla benzer özellikte tasarlanmış. Kendi kendinizi muayene edebildiğiniz bu uygulama, 500.000 kere indirilmiş ve bir çok göz doktorundan da övgü almış. Ücretsiz olan bu uygulama ile doktora gitmeden göz değerlerinizi öğrenebilir, doktora gitme aciliyetinizin farkına varabilirsiniz.
iBrain Wave: Uyku probleminiz mi var? İşinize konsantre olamıyor musunuz? Bu uygulama beyninize beyaz ses dalgaları göndererek, beyninizi stress dalgalarından arındırıyor. Daha rahat bir uyku uyumanızı sağlıyor. Sadece iPhone versiyonu bulunuyor.
E-Kitap Uygulamaları: iBook: Aslında bu uygulama iPad’in piyasaya sürülmesinin ardından Kindle ile çok kıyaslandı. iPad’in bu yeni özelliği ile internetten kitap indirebilirsiniz. Kendi online kütüphanenizi oluşturabilirsiniz. Görsel olarak ta oldukça kullanışlı bir arayüze sahip bu uygulama, App Store’da en çok indirilen e-book uygulaması.
100,000 Free Books - Wattpad: Yine bu uygulama da en çok indirilenler arasında yer alıyor. Dünya’nın en büyük e-book paylaşım platformu olan bu uygulama, her ay 1 milyon kere indiriliyor. Uygulama içerisinde roman, bilim kurgu ve çocuk kitaplarından oluşan binlerce seçenek var. Ayrıca uygulama içerisinde tanınmış yazarların yapıtlarından, amatör yazarların da kendi ekledikleri çalışmalara kadar zengin bir içerik sunuluyor.
Lonely Planet İstanbul City Guide: App Store’de görünce en çok hoşuma giden uygulama bu olmuştu. Bir çoğumuz İstanbul’da yaşıyoruz. Peki İstanbul’u bir de yabancı bir yayıncının gözünden tanımaya ne dersiniz? Lonely Planet isimli yayın evinin, bir çok şehir için buna benzer uygulamaları var. Eğer tatil planları yapıyorsanız ve gideceğiniz şehir hakkında detaylı bilgiye sahip değilseniz, bu uygulama ile şehir önce sanal ortamda keşfedebilirsiniz.
Did you know??? : Okuması oldukça keyifli bir uygulama. Bu uygulama ile merak ettiklerinizi, ya da aklınızın ucuna dahi geçemeyecek bir çok enteresan bilgiyi öğrenebilirsiniz. Ücretsiz olan uygulama, yüklendikten sonra internet bağlantası da gerektirmiyor.
Çocuklara Yönelik Uygulamalar:
Toy Story Read Along: Ülkemizde de sinemalarda yayına giren Toy Story serisinin kitaplarını App Store’da bulmak mümkün. Kitap ingilizce fakat yeni başlayanlar ve çocuklar için oldukça keyifli bir uygulama. Hikayeyi ister okursunuz ister auidio olarak dinlersiniz. Sayfalar arasında gezinirken küçük animasyonlara rastlayabilirsiniz.
Alphabet Fun: Bu uygulama tam ilkokul öğrencilerine yönelik. Hem ingilizceyi hem de yazma kabiliyetlerini geliştirecek çok faydalı bir uygulama.
Baby First Mobile: Yeni nesil dokunmatik cihazlar ile büyüyecek sanırım. Bu uygulama da 6 aylık ve üzeri bebeklerin ilgisini çekebilecek türden.
Baby Flash Cards 2 HD: Bu uygulama ile 1 yaş ve üzeri çocuklara resimli kartlar göstererek onların zeka ve hafızasını geliştirmeye yardımcı olabilirsiniz.
Eğlence - Oyun Uygulamaları:
Shazam: Bu uygulama ile bir yerden duyduğunuz ve adını bilmediğiniz şarkının adını öğrenebilirsiniz. iPhone'unuzu müziğe doğru yöneltmeniz yeterli. Uygulama otomatik olarak şarkının bilgisini sizinle paylaşıyor. iPad versiyonununda yakında çıkacağını zannediyoruz. Shazam'ın aramalarda çıkmayan bir iPad uygulaması bulunuyormuş :)
Angry Birds HD: Bu uygulama iPhone’da çok popüler. Bu popülerliği iPad’te yakalayacağına eminim. Oyunda küçük kuşları sapana yerleştirip hedefe doğru fırlatıyorsunuz. :)
The Karate Kid: Filmi de vizyonda olan bu oyun oldukça keyifli. Ayrıca oyunun iPhone uyumu da var.
Touch Racing Nitro, Need For Speed Shift: Bu iki araba yarışını bir de iPad ile denemelisiniz.
Cliffed XL: İki ana karakterden oluşan (kedi ve köpek) bu oyunu arkadaşlarınızla birlikte oynayabilirsiniz. Bölüm atlamalı bu oyun, diğer oyunlardan daha komplike.
Stick Wars Lite: Kendi hükümdarlığınızı kurduğunuz ve bunun için savaştığınız bir strateji oyunu. Age Of Empire’in basitleştirilmiş hali de diyebiliriz.
Haunted 3D Roller Coasterr Rush: Roller Coasterr similasyon keyfininin tadını çıkartın derim.
Undead Live: Vampire ☠ Werewolf : Bu sıralar vampir dizileri çok moda aynı moda oyunlara da sıçramış durumda. Benim her ne kadar ilgimi çekemese de meraklıları için paylaştım.
Çalışanlara Yönelik Uygulamalar:
Kayak Flight, Hotel Search: Bilindiği üzere kayak.com uygun konaklama ve uçak bileti bulabileceğiniz bir site. Servis iPad uygulamasıyla da hizmet veriyor.
PDF Reader Pro for iPad: Bu uygulama ile elinizde bulunan dokümanı kamera özelliği ile tarayabilir ve pdf formatına cevirebilirsiniz. Henüz ipad’te kamera özelliği yok ama bu uygulama pdf dosyaları açmaya ve düzenlemeye yarıyor. Bu uygulamayı iPhone için tam sürüm kullanabilirsiniz.
Desktop Connect: Bu uygulama ile nerede olursanız olun iPad üzerinden bilgisayarınıza bağlanabiliyorsunuz.
iPages: Bu uygulama ile mailinize gelen word gibi metin içerikli dokümanları açabilir, üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Uygulama da kendi metninizi oluşturabileceğiniz araçlar mevcut.
Photogene: Bu fotoğraf uygulaması ile fotograflarınızı düzenleyebilir, sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz.
Bu uygulamalar App Store’dan sizin için seçtiklerimdi. Ayrıca paylaştığım bir çok uygulamanın iPhone ve iPod Touch için de çalışır versiyonları bulunmakta. Siz de buradan değişik uygulamalara göz atabilirsiniz.