Foursquare Gözüyle İstanbul

Foursquare API'sini kullanarak Webrazzi okuyucuları için küçük bir araştırma yaptık. İstanbul'da en çok nerelere gidiliyor, nerelerde Foursquare kullanılıyor ilçe ilçe inceledik.

İstanbul'da Foursquare'in en çok kullanıldığı yer malesef bir restoran veya üniversite değil. Trafiği ile meşhur şehirde en çok "check-in" yapılan yerin Boğaziçi köprüsü olması, bizi  şaşırtmamalı ancak yine de şaşırdık. Belli ki köprü trafiğinde epeyce sıkılanlar olmuş!

Kanyon Starbucks, köprüleri saymazsak Foursquare camiasının en çok uğradığı yer gibi gözüküyor. Likemind gibi etkinliklerin de orada yapıldığını düşünürsek bu rakam normal gözüküyor. Listede alışveriş merkezlerinin çoğunlukta olduğu dikkatimizi çekiyor. Yeditepe Üniversitesi de İstanbul'daki diğer üniversitelere fark atmış gözüküyor.

Foursquare API'sinin en büyük problemi, sadece koordinat bazlı sorgulama yaptırması ve oluşan bilgi kirliliği içinden anlamlı bilgi çıkartmanın çok da mümkün olmaması. İleride Foursquare bu kirliliğin üstesinden nasıl gelecek, kestirmek çok zor. Aynı isimde birçok mekan bulmak mümkün. Bu açıdan bakıldığında Amerika'daki gibi mekana özgü kampanyalar yapmak da oldukça zor.

Starbucks'larda da en çok gidilen yerlere baktığımızda Kanyon, Astoria ve İstinye Park önde gözüküyor.

İstanbul'da Foursquare'i en çok kullananları da listelemek isterdik, fakat bu da oldukça zor gözüküyor. Foursquare her ne kadar API sunmuş olsa da yapılabilecekler oldukça kısıtlı. Check-in mantığı üzerinden bir şehir rehberi yapmak da oldukça zor veya ısı haritası yaparak şehrin o an nerelerinde yoğunluk var görmek de pek mümkün değil.

Özetlemek gerekirse; Foursquare gibi servisler her ne kadar 2010 yılının servisleri gibi gözükse de daha yapmaları gereken çok işleri var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.