İnternet Devleri ve Altyapıları

Internetin devlerini çoğumuz ya kullanıcı sayıları ile ya da gelirleri ile takip ediyoruz. Bu sefer buz dağının altına bakmanın işin büyüklüğünü görmemiz açısından önemli olacağını düşünerek, internet devlerinin altyapıları ile ilgili bilgiler topladık.

Özellikle son dönemde gündeme gelen Google servisleriyle ilgili yasaklamalar sonrası Türkçe arama motoru tartışmaları da gündem yaratmıştı. Google resmi açıklama yapmasa da 1 milyondan fazla sunucu ile zirvede yerini koruyor ve tasarımlarını 1 milyon ile 10 milyon arasını destekleyecek şekilde düzenlemişler. Verimliliği artırmak için rack mimarisine kadar birçok farklı çalışmanın yapıldığı ile ilgili bilgi de mevcut.

Akamai’nin “İçerik dağıtım ağı” konusunda liderliği şirketi sunucu sayısında da oldukça ciddi yatırımlara zorlamış gözüküyor.

Facebook’un ise 30.000‘den fazla sunucusu olduğu tahmin ediliyor. Bildiğiniz gibi Facebook, Friendfeed’i satın aldıktan sonra Friendfeed kurucularına ait Tornado altyapısını açık kaynak hale getirmiş ve kendi de kullanmaya başlamıştı. Bu altyapı düzenlemelerinin Facebook’a ne kadar verimlilik sağladığı ile ilgili net bir bilgi yok. Fakat bu kadar sunucusu olan bir şirketin verimliliği artırmak için birden fazla çalışma yaptığını da birçok kaynaktan görebiliyoruz.

Örneğin Facebook PHP kullandığını söylüyor fakat daha hızlı çalışmak adına PHP kodunu C++ koduna çevirirek çalıştıran “HipHop for PHPkullanıyor. Verimliği artırmak adına kullandığı diğer teknolojiler ise şunlar: MemCached, Haystack, BigPipe, Cassandra, Scribe, Hadoop, Hive, Thrift, Varnish.

Twitter ile ilgili altyapısal büyüklük anlamında net bir rakam yok. Fakat günde 50 milyondan fazla tweet sayısına sahip ve ortalamada 640 TPS/s’e sahip bir servisin de oldukça yüksek bir altyapıya sahip olduğunu öngörebiliriz. Unicorn, MedCached, Cassandra, Murder, Kestrel gibi yapıları kullanan Twitter’ın birçok kez çökmesi her ne kadar kötü bir etki yaratsa da “Real Time Web” konusunun ne kadar zorlu bir konu olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Özetlemek gerekirse, “Twitter'ı ben de yazarım”, “Facebook’u 3-4 ayda biz de yazarız”, “Arama motoru yazmak çok zor değil” gibi cümleleri etrafınızda da duyuyorsunuzdur. Ön yüze bakarak ya da fonksiyonel özelliklere bakarak bu cümleleri kurmak aslında kolay, fakat bunlar sadece buz dağının görünen kısımları! Altyapısal anlamda işin büyüklüğünü görmek ve ona göre adımlar atmak gerekiyor. Devlerle yarışmak için üniversitelerle sıkı işbirlikleri yapıp "gerçek zamanlı internet" ile ilgili teknolojiler geliştirmek gerekiyor, sonrasında da ciddi yatırımlar gerekiyor.

Not: Tabloyu sıralama olarak değerlendirmemenizi öneririz. Resmi açıklamalar olmadığı için firmaların birbirlerine göre durumlarını değil de yaptıkları yatırımları görmeniz açısından fikir vermesi için böyle bir tablo hazırladık. Microsoft, EBay, Amazon, Yahoo ve IBM'in rakamları 50.000'den fazla deniliyor fakat bu firmaların sunucu sayılarının Intel ve Akamai'den çok mu az mı olduğuyla ilgili bilgi olmadığı için onları 50.000'de sabitledik.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.