Google ve Bing'den Twitter'a Özel Arama

Arama teknolojilerine değer katan gerçek zamanlı aramada Twitter'ın büyük pay sahibi olduğu bir gerçek. Son gelişmelerle etkisini daha fazla hissedeceğimiz Twitter, bir yandan kendi arama servisini sunarken diğer yandan kendi içeriğini bazı servislerle paylaşıyor. Twitter içeriklerini alan Google ve Bing aynı gün yapılan açıklamalarla Twitter'a özel bir arama yapısı geliştirdiklerini açıkladı.

Gerçek zamanlı aramaya önem veren Google'ın MySpace, Facebook ve Buzz güncellemeleri ile bazı Tweet'leri arama sonuçlarına eklediği biliniyordu. Twitter'ın değerinin arttığını farkeden Google, şimdi de RePlay adıyla Twitter'a özel bir bölüm ayırarak anlık olarak Twitter'da yükselen haberlerin takip edilebilmesini sağlayacak.

Google şimdilik 11 Şubat 2010'dan bu yana gönderilen tüm açık Tweet'leri indekslemiş durumda. 21 Mart 2006'da gönderilen ilk Tweet'e kadar indeksleneceği de ilgili blog yazısında aktarılmış. Mevcut Google aramasında güncellemeleri görebiliyoruz, diğer taraftan bu yeni arama sayfası daha detaylı ve herhangi bir arama sorgusu için Tweet'lerin dağılımını saat dilimlerine kadar gösteriyor. Test sayfasında inceleyebileceğiniz servis yakında global düzeyde İngilizce olarak hizmete girecek.

Bing de bu alanda boş durmadığını göstermek için Social Search kapsamında Twitter'a gösterdiği özel ilginin artacağını açıkladı. Şu anda bing.com/twitter üzerinden de Twitter trendlerini gösteren Bing, Social Search ile Twitter'da paylaşılan linkleri sıralamak gibi özellikler üzerinde çalışıyor ve yakında bu çalışmasını sunmuş olacak.

Google ve Bing kendi çalışmalarını yaparken Twitter da search.twitter.com üzerinden kendi arama hizmetini farklı seçeneklerle sunuyor. Twitter arama motorunda kendinize ait son 3200 Tweet'i de görüntüleyebiliyorsunuz ancak görünen tabloda Google'ın en etkin çalışmayı yaptığını düşünüyorum. Yine de işin sahibi Twitter olduğundan reklam altyapısı ve @anywhere programını yerleştirip lokal trendlere eğildiğinde arama teknolojisinde fark yaratma şansını elinde tutuyor diyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.