Video ve Podcast Takibi İçin Açık Kaynaklı Çözüm: Miro 3.0

Video ve Podcast Takibi İçin Açık Kaynaklı Çözüm: Miro 3.0

Miro, açık kaynak ve ücretsiz bir video, podcast oynatıcı. Aynı zamanda BitTorrent istemcisi görevi de görüyor. Kısacası Miro için, internette değer verdiğiniz videoları izlemenin, indirmenin ve arşivlemenin kolay bir yolu diyebiliriz.

Miro’nun birkaç gün önce yayımlanan 3.0 sürümü getmiro.com adresinden Türkçe destekli olarak indirilebiliyor.

iPod’larda kullanılmak üzere Apple tarafından icat edilen “podcast” formatı, internette belli aralıklarla yeni bölümleri yayımlanan görüntülü veya sesli programları ifade ediyor. Podcast yayınları genellikle bir RSS akışıyla dağıtılıyor ve uygun bir istemciyle bir akışa abone olunabiliyor. İşte bu istemcilerin en başarılılarından biri Miro. (iPod veya iPhone sahibiyseniz, podcast’lere abone olmak ve cihazınıza aktarmak için iTunes’u da kullanabilirsiniz.)

Bir podcast istemcisi olmanın dışında Miro’nun başlıca özellikleri şöyle:

  • QuickTime, WMV, MPEG, AVI, DivX, Xvid, FLV gibi pek çok video formatını codec gerektirmeksizin oynatabiliyor.
  • Hem podcast’lerde hem de online video sitelerinde yüksek çözünürlüklü HD videoları destekliyor. Tarayıcınız HD videoları oynatırken zorlanıyorsa ya da akışkan (streaming) videolar sürekli kesintiye uğruyorsa, bu videoları Miro ile çabucak indirip bilgisayarınızda depolayabilir ve Miro üzerinden izleyebilirsiniz.
  • Miro ile BitTorrent dosyalarını da indirebiliyor. Ayrıca BitTorrent RSS’lerine abone olarak yeni çıkan torrentlerin otomatik indirilmesini sağlayabiliyorsunuz.
  • YouTube, Google Video, Blip gibi pek çok online video servisindeki videoları mümkün olan en yüksek kalitede indirebiliyorsunuz.
  • Video sitelerinde bir arama terimini kaydedip, o anahtar kelimeyle ilgili yeni videolar çıktığında otomatik olarak indirilmelerini sağlayabilirsiniz. Bu sayede, örneğin sevdiğiniz bir sanatçı hakkında yayımlanan tüm videoları takip etmeniz mümkün.

Miro’yu ilk açtığınızda karşınıza Miro Rehberi geliyor. Burada çoğunluğu İngilizce olmak üzere binlerce podcast bulunmakta. Zevkinize uygun olanların “add to sidebar” düğmesine tıklayarak podcast’e abone olabilirsiniz. Abone olduğunuz podcast’ler, kenar çubuğundaki Video Akışları ve Ses Beslemeleri bölümlerinde yerini alıyor. Miro’yu açtığınızda podcast’leriniz otomatik olarak kontrol ediliyor ve yeni çıkan bölümler indiriliyor.

Miro’nun Görüntü Arama özelliğini çok başarılı bulduğumuzu belirtmeliyiz. Bu bölümde herhangi bir terimi aradığınızda, aynı anda onlarca video sitesinde arama yapılıyor ve sonuçlar, önizlemeleriyle birlikte tek bir sayfada karşınıza geliyor. “Beslemeyi Farklı Kaydet” düğmesine tıkladığınızdaysa aramanız aynen bir podcast gibi kenar çubuğuna ekleniyor ve yeni videolar otomatik olarak indiriliyor.

Yazılımın yeni 3.0 sürümüyle gelen temel yenilikler şunlar:

  • Alt yazı desteği: MKV dosyalarına gömülü ya da videoyla aynı klasörde bulunan alt yazılılar sorunsuz olarak oynatılabiliyor. Ne yazık ki alt yazı özelleştirme seçenekleri şimdilik kısıtlı.
  • Daha hızlı: Miro’nun açılışının %150 hızlandırıldığı iddia ediliyor. Ayrıca torrent indirme ve toplu dosya silme işlemleri de hızlanmış.
  • Daha yüksek ses: Videolarda kullanılabilecek maksimum ses düzeyi iki katına çıkarılmış. Zayıf dizüstü hoparlörleri için kullanışlı olabilir
  • Dosya bilgilerini düzenleme: Dosyaların başlık, açıklama ve kategorisini kolayca değiştirebiliyorsunuz.
  • Harici oynatma: Herhangi bir dosyayı Miro’nun dışında, farklı bir medya oynatıcıyla da oynatabiliyorsunuz.

Miro’dan bir de video dönüştürücü

Miro’nun geliştiricilerinin Miro 3.0’ı duyurmasıyla birlikte, Miro Video Converter adlı yeni yazılım da kullanıma sunuldu. Miro Video Converter, herhangi bir video dosyasını MP4, Theora veya mobil aygıtınızla (iPhone, iPod, Android, PSP) uyumlu formata dönüştürmeye yarıyor. Gördüğümüz kadarıyla MVC, bulabileceğiniz en basit video dönüştürücü; çünkü hiçbir özelliği yok!

Elbette bunu kötü anlamda söylemiyoruz. MVC, kaynak dosyayı ve hedef formatı belirttiğiniz anda, hiçbir ayara ihtiyaç duymadan, tek tıklamayla dönüştürme işlemini tamamlıyor. MVC de Miro gibi açık kaynak ve www.mirovideoconverter.com adresinden ücretsiz indirilebiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.