Silikon Vadisi'ne Yön Veren Melek Yatırımcılar Arasında Tanıdık Bir İsim: Aydın Şenkut

Silikon Vadisi'ne Yön Veren Melek Yatırımcılar Arasında Tanıdık Bir İsim: Aydın Şenkut

BusinessWeek'in en önemli melek yatırımcılar listesinde yer alan ve derginin eski Google çalışanları ile ilgili yaptığı haberde de kendisinden fazlasıyla bahsedilen Aydın Şenkut ile Webrazzi için görüştüm.

Türkiye pazarına bakışı, gördüğü fırsat alanlar ve yatırım yapacağı şirketlerde aradığı kriterler gibi konularda görüşlerini aldığım Aydın Şenkut verdiği değerli cevaplarla hem 2010 yılının fırsatlarını hem de Türkiye'nin mevcut durumunu net şekilde özetledi diyebilirim.

Kendisini tanımayan okuyucularımız varsa, hızlıca bir özet geçeyim. 1999 yılında girdiği Google'dan 2005 yılında ayrılan ve sonrasında Felicis Ventures ile melek yatırımcılığa soyunan Aydın Şenkut, popüler iPhone uygulama geliştiricisi ve Tap Tap Revenge'in yaratıcısı Tapulous'tan, kişisel finans servisi Mint'e, video servisi Justin.TV'den, fotoğraf paylaşım servisi ImageShack'e kadar birçok popüler girişimin ilk yatırımcısı durumunda.

Bugüne kadar 60'dan fazla şirkete 25 bin ile 150 bin dolar arasında yatırım gerçekleştiren Aydın Şenkut, aralarında Microsoft tarafından satın alınan ve Bing'in altyapısını sağlayan Powerset ve Google tarafından kısa süre önce satın alınan Aardvark gibi yatırımlarının olduğu başarılı çıkışlar da gerçekleştirdi.

Kendisi ile ilk olarak 26 Nisan 2008'de San Francisco'da gerçekleştirdiğimiz Webrazzi Meetup yemeğinde görüşme fırsatı bulmuştum. O dönemlerde Türkiye pazarı özellikle yatırım yapılacak şirketlere olan coğrafi uzaklıktan dolayı Aydın Şenkut'un radarına girmiyordu, bugün durumun ne olduğunu sorduğumda aldığım cevap şöyle oldu:

"Türkiye pazarının gelişmesini dikkatle izliyorum. Özellikle Facebook'un kullanıcı açısından hep en önemli 5-6 uluslararası pazarından biri Türkiye. Fakat internet alanında olgunlaşmış, tecrübe kazanmış kurucu ve yönetici az, melek yatırımcılık da daha yeni gelişmeye başladı.

Yonja, GittiGidiyor, YemekSepeti gibi sirketler bu alanda başarılarını geliştirip, bir kaç yıl üzerine satışlarını ciddi miktarlara getirip örnek oldukları zaman, kesinlikle pozitif bir değişim bekliyorum. Fakat sırf bu yeterli değil. Kanuni açıdan da, şirket kurmak, şirket yönetmek, sözleşmeler açısından Türkiye'nin girişimcilerin hayatını kolaylaştırması lazım."

Aydın Şenkut yatırım gerçekleştireceği şirketlerin seçiminde aradığı kriterleri de şöyle özetledi:

"Çok hızlı ve geniş büyüme potansiyeli olan bir pazar, bunu gerçekleştirebilecek "sözüne güvenilir" (credible) bir kurucu takım ve de pazarda liderliği yakalayabilmek icin "korunabilecek farklılık" (defensible differentiation) yaratmak - ideal olarak genelde benzersiz teknoloji kanalıyla..."

Kurucu takımın önemini ve seçim kriterlerini detaylandıralım dediğimde de Aydın Şenkut şunları ekliyor:

"Geçmiş tecrübe, önceki şirketleri, geldikleri üniversite, aldıkları ödül ya da yaptıkları prototip bir tarafa, onların dışındaki herkesten daha iyi "execute" edebileceklerini hissetmem."

2010 yılının internet girişimleri adına dikkat edilmesi gereken ve fırsat barındıran alanları için de Aydın Şenkut'un önerileri şöyle oldu:

"Mobil uygulamalar, büyük data üzerine kurulan şirketler, "online eğitim", "online sağlık", "mobil e-ticaret" - grup indirim ve kuponlar, "real-time inventory" - ve de "crowd labor" - kompleks işleri, binlerce insana dağıtabilip sonradan bunu analiz edip, işi gerçekleştiren, CrowdFlower.com gibi şirketler."

Bugüne kadar gerçekleştirdiği yatırımlar ve sektörde sahip olduğu konum ile Silikon Vadisi'nin en önemli melek yatırımcıları arasında gösterilen Aydın Şenkut ve şirketi Felicis Ventures hakkında detaylı bilgiye, bugüne kadar yatırım gerçekleştirdiği şirketlerin listesine şirketinin web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.