Wordpress.com Blogları PubSubHubbub ile Gerçek Zamanlı Oldu

Wordpress.com Blogları PubSubHubbub ile Gerçek Zamanlı Oldu

Wordpress.com 10.5 milyon Wordpress blogun barındırıldığı en büyük blog servisi. Wordpress.com, blogundan bugün yaptığı açıklamayla Wordpress.com altında barındırılan tüm bloglarda PubSubHubbub protokolünü kullanmaya başladığını duyurdu. PuSH olarakta isimlendirilen yeni teknoloji RSS'ten daha hızlı içeriğin ulaştırılması amacını taşıyor.

PuSH'un yaratıcılarının komik videolarında anlattıklarını kısa cümlelerle özetleyecek olursak; bildiğiniz RSS teknolojisinde RSS okuyucular belli aralıklarla sunuculardaki RSS adreslerine ulaşır ve yeni bir içeriğin olup olmadığını kontrol eder. PuSH sisteminde ise RSS'e yeni birşey eklendiği anda sistem yeni içeriği hub ismini verdiği bir aracıya gönderiyor. Yeni içeriği gören Hub RSS'e üye olan izleyicilere yeni içeriği bildiriyor. Bu şekilde sunucuların yükü azalıyor ve gereksiz sorgulara gerek kalmıyor.

Wordpress.com'un blogunda verilen bilgiye göre bu sistemle yeni eklenen içerik 1-2 saniye içerisinde okuyucuya ulaşabiliyor. İki teknik arasında büyük bir fark yok gibi görünsede, 10.5 milyon blogun barındırıldığı sunucuların sürekli RSS kontrolü yapan okuyuculardan bir anda kurtulması, sunucu performasında büyük artışlar sağlayacaktır.

PubSubHubbub tekniği geçtiğimiz yılın Ağustos ayından itibaren Google Reader'da kullanılmaya başlanmıştı. Ancak sistem geçtiğimiz haftalarda tüm kullanıcılarda tam performanslı çalışmaya başlamıştı. Dikkatli Google Reader kullanıcıları yeni yayınlanan yazıların neredeyse aynı anda Readera düştüğünü farketmişlerdir.

Kendi sunucularında bloglarını barındıran Wordress kullanıcıları da aynı teknolojiye PuSHPress eklentisini yükleyerek sahip olabilirler. Ben bu yazıyı yazarken Wordpress eklenti sayfalarına ulaşmak mümkün olmadığı için eklenti hakkında bilgi veremiyorum ancak eklentiyi yükledikten sonra çalıştırmanın yeterli olacağını tahmin ediyorum.

Webrazzi olarak biz Feedburner servisini kullandığımız için şimdilik eklentiyi kullanmaya başlamadık. Feedburner'da PingShot isimli benzer bir servis bulunmakta. Eğer sizde Feedburner kullanıyorsanız PingShot özelliğini aktive ederek içeriğinizin kısa süre içinde RSS okuyucularına ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.