Sosyal oyun denildiğinde ilk akla gelen şirket olan Zynga, Facebook'un da yatırımcısı olan Digital Sky Technologies (DST) grubundan 180 milyon dolar yatırım aldı. Rus DST grubunun ICQ'yu satın alabileceği haberini önceki gün vermiştik, açıkcası Zynga'ya yatırım yapmaları büyük süpriz oldu. Bir süredir Zynga'nın bir yatırım alabileceği veya Playfish'in EA tarafından 400 milyon dolara satın alınması gibi bir satın alma olabileceği konuşuluyordu. Ancak bu büyüklükte bir yatırım yapılabileceği beklenmiyordu.
Zynga, Farmville çılgınlığıyla birlikte AppData'nın sağladığı verilere göre aylık 232 milyon aktif kullanıcı sayısını ulaştı. Sadece Farmville'in aylık aktif kullanıcı sayısı 72 milyonken en yakın rakibi olan Playfish'in tüm oyunlarından elde ettiği toplam aktif kullanıcı sayısı 59 milyon civarında. Zynga'nın yıllık gelirinin ise 250 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. The New York Times'ın iki internet uzmanına yaptırdığı tahminlere göre Zynga, 1.5 ila 3 milyar dolar arasında bir değere sahip.
DST'nin yaptığı yatırıma dair The New York Times'ın paylaştığı bilgiye göre, DST ilk olarak şirket çalışanlarının ve önceki yatırımcılarının hisselerinin bir kısmını satın alacak sonra da şirket hisselerini üzerine geçirecek. Şirket çalışanlarının hisselerinin satın alınabileceği söylentileri zaten dün farklı kaynaklara dayandırılarak Inside Social Games sitesinde de konu olmuştu.
Toplamda 219 milyon dolar yatırım alan Zynga, sadece sanal eşya satarak yarattığı ekonomi ve ortaya çıkarttığı değerle sosyal ağlarda oyun projelerinin ne kadar değerli olduğunun canlı bir örneği. Zynga'nın bu saatten sonra direkt tümden bir satışının yapılması beklenmiyor. Ancak hisse senetlerinin halka arz edilmesinin söz konusu olabileceği konuşuluyor.
Bir sosyal ağa bağımlı oyun şirketinin böyle bir değerlemeye ulaşacağı, heralde iki yıl önce söylenseydi pek ciddiye alınmazdı. Ancak bu alandaki Zynga ve Playfish gibi başarılı örnekler sosyal ağlara yönelik oyun projelerinin halen ne kadar değerli olduğunu gösteriyor.
Ülkemizde de bu alana yönelik projeler çıkartmaya hevesli insanların olduğu biliyoruz ancak şimdiye kadar benim bildiğim açılışını yapmış ve dikkatimizi çeken bir Türk projesi bulunmuyor. Geçtiğimiz günlerde, Sanalika'nın kısa bir süre sonra Facebook'ta bir uygulamayla yer alacağı bilgisi elimize ulaşmıştı ancak Oyun Stüdyosu'nun direkt bu alana odaklanmadığını biliyoruz. Google aramalarına göre Facebook'ta gezmeyi ve oyun oynamayı bu kadar çok seven bir ülkeden okey, tavla, batak dışında sosyal ağlara, özellikle Facebook'a yönelik proje geliştirilmesinin zamanı geldi, belki de geçiyor bile. ;)