Sosyal İş Ağı Xing Gücünü Katladı!

Alman medya devi Burda Digital, Türkiye'de de faal olan sosyal iş ağı Xing'in %25.1'lik hissesini alarak en büyük hisse sahibi olduğunu dün itibariyle açıkladı. Sıradan bir satın alma gibi gözükse de konuyu biraz açmak da fayda var.

Cember.net satın almasıyla Türkiye pazarına giren Xing, 2003'te Lars Hinrichs tarafından borsaya kote edilen ilk Web 2.0 şirketi olarak adını duyurmuştu. Genç bir girişimci olarak Hinrichs'in oluşturduğu model iş dünyası için sosyal anlamda gerçekten tatmin edici oldu ve karlılığını artırmaya başladı. Kuruluş çevresi olarak Avrupa'da iyi bir istikrar yakalayan Xing'in internette hızla büyüyen Türkiye'yi de içine alması onu daha da güçlendirdi.

Xing'in Avrupa piyasasının dışında Amerika pazarına çok girememesinin nedeni olarak LinkedIn görülse de, Amerikalı start-up Socialmedian'ı  satın alarak bu pazarda da etkin olmak istediğini gösterdi. Socialmedian, aralarında Digg, Delicious, Twitter, Flickr, YouTube, Google Reader gibi çok sayıda kaynaktan bilgi toplayan güçlü bir sosyal ağ olarak hayatına devam ederken kurucusu Jason Goldberg de Xing'in Uygulama Platformu Başkan Yardımcısı olarak Xing'e güç kattı. Bu birleşmeyle beraber Xing'de geliştirilen sosyal uygulamalar ağ içi iletişimi üst düzeye çıkarmış oldu.

Şimdi ise 10 yılı aşkın süredir internet sektörüne yatırımlar yapan Almanya'nın medya devlerinden Burda Media, Cinco Capital GmbH’ye ait olan hisseleri alarak yüzde 25,1’ine sahip olduğu Xing AG’nin en büyük hissedarı oldu. 2009 yılında gelirlerinin 4'te 1'ini dijital sektörden kazanan Burda Media grubu, bu satın almayı da bu yönde yapılan bir yatırım olarak görüyor. Büyümekte olan 41 online şirkette iştiraki bulunması da Burda Media'nın sektöre olan ilgisini göstermek açısından güzel bir bilgi. Burda'nın Xing'e yatırım miktarı ise 1,323,041 hisse için €48.3 milyon oldu.

Hem medya hem de dijital güçlerini kullanacak Burda Media ile Xing artık Amerika kıtasına da göz dikebilir. Aslında LinkedIn'in ötesinde 8 milyonu aşan üyesi ile Xing'in en önemli tarafı, iş buluşmaları ile sektörde gerçek bir sosyal networking yaratması. 90.000 kez üyelerin yüz yüze bir araya geldiği etkinliklerin Türkiye'de de gayet iyi ilerlediğini biliyorum.

Diğer yandan Türkiye'de etkinliğini artıran Sevenload'in yatırımcılarından olan Burda Media, video yayıncılığı tarafında da Xing Tv gibi bir yenilikle değerini katlayabilir. Bu konudaSevenload Türkiye Sorumlusu Erhan'dan alacağımız bilgileri de paylaşacağım.

Bundan sonra Xing için daha güçlü ve etkili bir dönem başlayacağına şüphem yok. Çağlar Erol'un konuyu kutlamasının yanında Lars'tan yeni yatırım ve girişimler geleceğini belirttiğini de eklemeliyim. Bu konudaki yenilikleri de açıklanır açıklanmaz sizinle paylaşacağız.

1,323,041
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.